Sport
HNS DOBIO ODBIJENICU

Niželigaši se moraju strpjeti i čekati popuštanje mjera
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Nogometni amateri nedavno su zavapili "dajte nam da treniramo i igramo", ali još će neko vrijeme morati pričekati. Epidemiološka situacija s koronavirusom je takva da mogu trenirati i igrati samo članovi Prve i Druge HNL, Prve malonogometne lige te ekipe iz Prve lige nogometašica, kao i juniori. Svim drugim uzrastima djece te niželigaškim klubovima, prema odluci Nacionalnog stožera, to nije dopušteno.


Slavonsko-baranjski klubovi iz Treće HNL "Istok", kao i članovi Međužupanijske lige te Županijskih liga, nisu zadovoljni, a osluškujući želje svojih članica, Hrvatski nogometni savez poslao je zahtjev Stožeru civilne zaštite da se treninzi omoguće i niželigašima, no stigla je odbijenica. Naime, nogometni amateri nisu uspjeli ishoditi dozvolu za treniranje pa je inicijativa HNS-a prema Stožeru i Vladi RH ostala samo neostvarena želja. Tako će trećeligaši, kao i svi oni u rangovima ispod, morati pričekati do početka veljače, do kada je produžen rok zabrane treniranja, i do tada tek individualnim pristupom ili u manjim grupama održavati formu. No pitanje je hoće li zajedničke treninge početi i 1. veljače, jer sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Iako je puno nelogičnosti u određivanju mjera, jer, ako mogu trenirati drugoligaši, zašto ne bi mogli i trećeligaški klubovi, mjerodavni su tako rekli i njih se mora slušati.
- Uza sve napore predstavnika HNS-a u razgovorima sa Stožerom civilne zaštite RH te pozitivan stav predsjednika Stožera, gospodina Capaka, prema amaterskom nogometu, nije se uspjela ishoditi dozvola za aktivnosti klubova trećih HNL i nižih rangova natjecanja na otvorenom prostoru (treniranje, odigravanje utakmica). Po svemu sudeći, to će se dogoditi 1. veljače 2021., s popuštanjem mjera. Moj vam je savjet da se organizirate te individualnim aktivnostima pokušate održavati tjelesnu spremu svojih igrača - poručio je klubovima tajnik Nogometnog središta Osijek Željko Bel. I. Liović
Kazna i do 40.000 kuna
I dok prvoligaši i drugoligaši normalno treniraju i igraju, niželigaški nogometni klubovi su na prisilnoj stanci. Međutim, neki krše mjere, a to bi ih moglo itekako skupo stajati. Na igralištu nogometaša Mladosti iz Ždralova, kluba iz Treće HNL "Sjever", ovoga je tjedna uredovala policija. Na pomoćnom terenu policja je zatekla trenera i 16 igrača koji su imali kondicijski trening, a bio je ondje i jedan član uprave kluba. Trening bi "mladostaše" mogao skupo stajati, klubu kao pravnoj osobi prijeti kazna od 10.000 do 40.000 kuna jer nije poštovao zabranu ili ograničenje održavanja javnih okupljanja, a prijeti i od 5000 do 10.000 kuna kazne odgovornoj osobi u klubu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike