Regija
ORAHOVICA ĆE DOBITI VISOKOSTRUČNU ZDRAVSTVENU USTANOVU

U rujnu će se otvoriti Centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
ORAHOVICA

U Orahovici je u ljeto prošle godine, u povijesnoj zgradi kurije Mihalović, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek krenuo u izgradnju Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti. Proteklih su dana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi stali, no za nekoliko će dana biti nastavljeni. Riječ je o gradnji zdravstvene ustanove u rangu vodećih državnih ustanova tog tipa poput Klinike Magdalena u Krapinskim Toplicama, Srčane u Zagrebu i Thalassotherapije u Opatiji. O toj temi održan je radni sastanak dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, dr. Aleksandra Včeva, i povjerenika Vlade RH za Grad Orahovicu Saše Ristera.

- Kada smo krenuli u radove, prvi je zahvat bio termoizolacija, a nakon toga je počela javna nabava, gdje je odabran izvođač radova, koji u roku od 180 dana mora završiti ovu zgradu, tako da očekujemo svečano otvaranje u rujnu ove godine. Mnogi su pitali zašto baš ovakva ustanova u Orahovici. Vrlo jednostavno - ovaj grad ima vrhunske klimatske uvjete za takav tip bolnice. Naime, to je dokazana činjenica - kada su u 20. stoljeću rađena istraživanja kvalitete zraka, Orahovica je u Hrvatskoj najbolji kontinentalni grad glede klime i zraka. Sve to dokazano je i stoljećima prije, sjećamo se nekadašnjeg sanatorija u Orahovici, a povijest govori i kako su od 1228. godine ovamo dolazili mađarski kraljevi s obiteljima na oporavak od bolesti disanja i psihosomatskih bolesti. To puno govori i zato svi jedva čekamo da ovaj projekt zaživi, tek tada će Orahovčani vidjeti koliko bogatstvo imaju u svome gradu - kaže dekan Fakulteta za zdravstvo i dentalnu medicinu Osijek, rođeni Orahovčanin, europski akademik, dr. Alesandar Včev, te naglašava da će u Centru raditi vrhunski stručnjaci iz cijele Hrvatske.

- Voditelji dviju stacionarnih ustanova, Klinike Magdalena i Thalassotherapije Opatija, naši su nastavnici ovdje na studiju u Orahovici, kao i voditelji Srčane u Zagrebu. I te su ustanove mentori našeg budućeg Centra, oni će davati svoje liječnike, medicinske sestre i fizioterapeute, koji će u prvoj godini rada Centra biti svaki dan ovdje kao pomoć te će nadgledati i educirati domaće stručnjake koji ovdje budu zaposleni. Hrvatsko kardiološko društvo je, razmatrajući situaciju s kardiovaskularnim bolestima u Hrvatskoj, vidjelo da ljudi na oporavak čekaju i do godinu dana, što je, medicinski gledano, puno, pa je prije pet godina donijelo odluku da se moraju napraviti ovakvi centru u Slavoniji i Dalmaciji. Tako je Orahovica dobila preporuku s obzirom na najbolju mikroklimu, a uz podatak da Virovitičko-podravska županija među svim slavonskim županijama prednjači po broju oboljelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti - zaključio je dr. Včev.

Vladimir Grgurić
Aleksandar Včev

dekan FDMZ-a

Orahovica ima vrhunske klimatske uvjete za ovakav tip bolnice, posebno se to odnosi na iznimno čist zrak, što potvrđuju vrhunski stručnjaci te povijesne činjenice i podatci
Potpora Grada
Grad Orahovica od početka projekta dao je punu potporu Fakultetu za gradnju Centra, što je potvrdio i povjerenik Rister. “Grad od pokretanja Fakulteta u Orahovici ima vrhunsku suradnju s njim, pa smo tako nastavili i izgradnjom ovog vrijednog centra, gdje smo ustupili zgradu za prenamjenu. Inicirao sam ovaj sastanak kako bismo vidjeli kako napreduju radovi. Centar će gradu donijeti jako mnogo u zdravstvu, ali i mnogim drugim granama”, zaključio je Rister.                         
Najčitanije iz rubrike