Regija
U OŠ JULIJA BENEŠIĆA U ILOKU NOVU SPORTSKU DVORANU ČEKALI SU DESETAK GODINA

U zgradi iz 1890-ih moderna dvorana
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
ILOK

U jedinoj osnovnoj školi u najistočnijem hrvatskom gradu, Iloku, gotovo su cijelo proteklo desetljeće čekali na obnovu sportske dvorane da bi upravo ovoga tjedna, škola smještena u zaštićenoj spomeničkoj zgradi građenoj 90-ih godina 19. stoljeća, dobila modernu sportsku dvoranu. Riječ je o OŠ Julija Benešića koju, na Trgu Ivana Kapistrana u povijesnoj gradskoj jezgri, pohađa 312 učenika.

- Na početku drugog obrazovnog razdoblja u školskoj godini 2020./2021. za učenike OŠ Julija Benešića ispunila se davna želja, ispunjen je san jer sada imamo svoj hram sporta - kazuje tako ravnatelj te iločke škole Miroslav Bošnjak, i dodaje da su i djelatnici i učenici presretni zbog nove dvorane u kojoj, dakako, najviše uživaju učenici. Posebice je tome tako jer se na obnovu školske sportske dvorane godinama čekalo, a k tome je stara dvorana bila u izrazito lošem stanju. Ravnatelj kaže da je prokišnjavao strop, parket posve propao... Međutim, strpljivo čekanje na kraju je dovelo do velikog napretka za školu, jer njihova je obnovljena dvorana, kazuju, jedina u Vukovarsko-srijemskoj županiji s posebnom gumenom podnom površinom koja slovi za najudobniju podlogu za sport.

- Svi smo iznimno zadovoljni što imamo novu sportsku dvoranu. Djeca sada mogu uživati u raznovrsnim sportskim aktivnostima i nastaviti nizati uspjehe kao i do sada - govori ravnatelj Bošnjak. Prema njegovim riječima, dvorana je obnovljena zahvaljujući Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je i osnivač OŠ Julija Benešića - financirala potrebne radove u 90-postotnom iznosu, dok su ostatak uglavnom bile donacije. Obnova je ukupno koštala oko 290.000 kuna, a ravnatelj navodi i kako je godinu dana ranije Županija sa 145.000 kuna financirala obnovu krovišta sportske dvorane.

- Osim sredstava Županije, imali smo doista mnogo donacija tako da smo kupili i poseban stroj za održavanje gumene podloge sportske dvorane. K tome je dvorana opremljena svim potrebnim rekvizitima i naši učenici, za koje mogu reći samo sve najbolje, dočekali su da mogu uživati u brojnim sadržajima, koje kanimo i dodatno nadopunjavati - kaže ravnatelj.

Istaknut će pritom i kako su uz pomoć donacija, ali i potporu Grada Iloka, uspjeli otvoriti i novu školsku kuhinju za pripremanje toplih obroka, vrijednu 700.000 kuna, i na to su, kazat će, također posebno ponosni.

Ravnatelj jedine iločke osnovne škole Miroslav Bošnjak kaže nam i da njihova škola nije posljednjih godina pretrpjela (pre)velik gubitak učenika, što je, nažalost, zbog iseljavanja stanovništva svojstveno mnogim školama na istoku Slavonije.

Sanja Butigan
Bez odljeva đaka
Broj upisanih učenika u iločku OŠ Julija Benešića i Područnu školu Radoš varira ovisno o godini, kaže nam ravnatelj, u manjim brojkama, ali čak imaju i nekoliko učenika čije su se obitelji odlučile vratiti u Ilok. Školski objekt u dijelu Iloka zvanom Radoš posve je uređen za učenike nižih razreda, no trenutačno u toj područnoj školi nastavu pohađa - samo jedan učenik.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike