Svijet
KAMP KOD SARAJEVA

2000 migranata u sukobu s policijom
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
U migrantskom kampu Blažuj kod Sarajeva u srijedu navečer došlo je do sukoba, prema procjenama, 2000 migranata s policajcima, koji su došli nakon dojave o sukobu među migrantima. Kako javljaju sarajevski mediji, u kamp je došlo "na desetke policijskih vozila". Slijedio je sukob s policijom, u kojem su ozlijeđena dva policajca i jedan službenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a oštećeno je nekoliko policijskih vozila i prostorije migrantskog centra. Prihvatni centar Blažuj najveći je u BiH i u njemu je službeno smješteno više od 3000 migranata, a osiguravaju ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i osiguranje iz privatnih agencija koje angažira IOM. No stanovnici Blažuja rekli su novinarima kako je u kampu više i od 4000 migranata.

Do nereda u Blažuju došlo je nakon što su radnici IOM-a pokušali u drugi kamp premjestiti jednog migranta koji je više puta narušavao javni red i mir, ali migrant iz Bangladeša tvrdi da su neredi izbili jer je jedan Iranac rekao "loše stvari o poslaniku Muhamedu", potom je došlo do sukoba s Afganistancima i Pakistancima, a nakon toga i s policijom. Hasan, migrant iz Bangladeša, izjavio je N1 kako se "može reći da je ovo bio sukob između šijita i sunita". "Razbili su stakla, napravili problem i potukli se s policijom", rekao je Hasan.

Prema policijskom izvješću, lakše su ozlijeđena dva policijska službenika i jedan službenik migracijskog centra, a oštećeno je više vozila u vlasništvu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjutorska i uredska oprema. Policija ne spominje je li bilo ozlijeđenih migranata.
M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike