Osijek
IZVANREDNO STANJE

Za djecu koja ne idu u vrtić još 200 kuna
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Nova pravila o izvanrednom plaćanju usluge vrijede najduže do kraja 2021. godine

Dječji vrtić Osijek objavio je mogućnost produženja plaćanja usluge vrtića u izvanrednim situacijama za djecu upisanu u redovite programe. Između ostalog, do okončanja COVID krize ili do kraja godine zadržano je pravo/obveza plaćanja 200 kuna za čuvanje mjesta ako se usluga ne koristi.

Grad Osijek krajem svibnja 2020. usvojio je dopunu Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja, kojom je regulirano plaćanje usluga gradskih vrtića u izvanrednoj situaciji. Nova pravila vrijedila su do 1. siječnja 2021., a Grad Osijek je na posljednjoj sjednici u 2020. produžio njihovu valjanost do okončanja izvanrednog stanja, a najkasnije do kraja 2021. godine.

“U slučaju događaja ili određenog stanja koje se nije moglo predvidjeti ili na koje se nije moglo utjecati, a koji ugrožavaju život ili zdravlje djeteta ili roditelja korisnika usluga, odnosno zbog izvanrednog ili sličnog stanja proglašenog od nadležnog tijela, roditelj korisnik usluge oslobađa se plaćanja usluge za najviše dva mjeseca u kalendarskoj godini u kojima se zbog navednih okolnosti nije koristio uslugom. Ukoliko izvanredne okolnosti potraju duže od dva mjeseca u kalendarskoj godini, u kontinuitetu ili u slučaju završetka pa proglašenja nove izvanredne okolnosti, roditelj korisnik usluge koji ne dovodi dijete u vrtić više od 30 dana u kontinuitetu plaća 50 posto cijene utvrđene za poludnevni boravak bez ručka prvi sljedeći mjesec nakon isteka mjeseca u kojemu se nije koristio uslugom”, odluka je Grada o plaćanju koja će biti aktulana do kraja godine.

Ona u praksi znači da, ako dijete u vrtić nije išlo ni jedan dan u mjesecu, valja platiti tzv. čuvanje mjesta, 200 kuna. Kao i da se, ako se roditelji u slučaju izvanrednog preporučenog lockdowna (poput onoga u proljeće 2020.) ne koriste uslugom vrtića do dva mjeseca te ju ne plaćaju, smatra da su iskoristili pravo neplaćanja usluge zbog godišnjeg odmora, koje inače vrijedi za srpanj i kolovoz.

Prve reakcije roditelja su oprečne. Dok jedne raduje što, ako zbog straha od COVID-a ne žele još neko vrijeme dovoditi dijete u vrtić, mogu na taj način sačuvati mjesto u gradskom vrtiću, drugi su revoltirani što u izvanrednoj situaciji vrtić uopće moraju plaćati ako dijete u ustanovu ne ide.

Ivana SOLAR
dodatne mjere
NAJKASNIJE DO KRAJA GODINE
Od lipnja usluga po redovitim cijenama
Od 1. lipnja 2020. Dječji vrtić Osijek, nakon mjeseci obilježenih izolacijom zbog epidemije COVID-a, svoje usluge naplaćuje po redovitim cijenama, izraženima u Pravilima o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja. Uz napomenu da je Dječji vrtić Osijek jesenas naputkom, koji je roditeljima proslijeđen elektroničkim putem, odlučio da djeca koja su izostala iz vrtića zbog samoizolacije plaćaju nižu cijenu programa. Za sniženje je DVO-u potrebno dostaviti potvrdu liječnika obiteljske medicine ili pedijatra o izrečenoj mjeri samoizolacije. Obračuni se rade do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, kada je potrebno nazvati DVO za točan iznos koji se u slučaju izostanka mora platiti.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike