Kultura
O NOVOM POVIJESNOM ROMANU “PUTUJUĆE KAZALIŠTE”

Ferić: Dio romana itekako je boljelo pisati, ali siguran sam da je tako trebalo biti
Objavljeno 22. siječnja, 2021.

Još prije dvadesetak godina, na samom početku književne karijere, Zoran Ferić velikim se slovima upisao u povijest hrvatske kratke priče. U novom romanu "Putujuće kazalište" perom vještog pripovjedača ispisao je povijest vlastite obitelji i time potvrdio status jednog od najvažnijih i najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika. Sve je počelo pronalaženjem ove jedine sačuvane fotografije piščeve bake i djeda u operacijskoj sali. Znao je da će joj se jednom vratiti i upravo to je učinio - zahvaljujući njoj počeo je ispisivati obiteljsku sagu, u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi.

A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu. Ferićev roman obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima, ali i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

- U prvom dijelu, kada se govori o mojim djedovima i bakama, trebalo je puno toga rekonstruirati iz obiteljskih priča. To je imalo težinu za mene kao pisca; da se svega prisjetim, i još više da odlučim što ću odbaciti, a što staviti unutra. To mi je bio najveći problem - otkrio je Zoran Ferić u razgovoru za Vijesti iz kulture na HTV-u.

Treći dio romana odnosi se na neposredan autorov život, odnosno život njegovih roditelja, i tu pisac postaje surov, iskren, prepoznatljiv, odličan.

- Taj dio mi je bio težak jer me je udarao na emocije: gledanje tih starih slika, tih mrtvih ljudi... Itekako je boljelo pisati taj dio romana, ali siguran sam da je tako trebalo biti - priznaje Ferić.

"Nemoguće je zapamtiti vrijeme. Pamtimo samo trenutke", zapisuje autor na posljednjoj stranici romana sugerirajući nam da su život tek dojmljive epizode koje brišu brojne godine prije i poslije.

- To je sito svijesti i podsvijesti. Mene, naravno, privlače takve priče, i kao pisca i kao čitatelja, a privlače me i kao životne situacije, odnosno kao građa za romane i priče. Vjerojatno ti ironični dijelovi su me privukli, ali privukla me je i tragedija nekih likova - ističe Ferić.

Upravo od tih i takvih likova i plutajućih sjećanja, što posrednih što proživljenih, Zoran Ferić oblikovao je sjajnu intimnu obiteljsku priču, impozantan roman iznimnog pripovjedača. T.K.
U sagi je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest 20. stoljeća u Hrvatskoj i Europi
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike