Kultura
INICIJATIVA PROJEKTA ROSTRUM ZA 2021.

Mixtape skrivenog blaga: Skladbe skladateljica nastale nakon 1955.
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Ovog tjedna započela je nova inicijativa projekta Rostrum za 2021. godinu. Pod nazivom Mixtape skrivenog blaga, a u sklopu poznatog sistema Slušaj, glasaj, osvoji, do 24. siječnja predstavljaju se posebno odabrane skladbe iz fundusa ostvarenja skladateljica koje su nastale nakon 1955. godine. Na mrežnoj stranici https://rostrumplus.net/activities/listenvotewin/ nalazi se 19 prijedloga iz 19 zemalja, a među njima je i skladba Modri val hrvatske skladateljice Olje Jelaske (1967.). Riječ je o djelu koje je nastalo na narudžbu Simfonijskog orkestra HRT-a koji je i ostvario praizvedbu 8. svibnja 2014. godine pod ravnanjem Aleksandra Markovića, a djelo je skladateljici priskrbilo i nagradu HAZU-a 2018. godine.

Namjera je Međunarodnog glazbenog savjeta (International Music Council) da u partnerstvu s radiodifuzijskim kućama iz cijeloga svijeta umjesto odgođenog 67. Rostruma koji se nije održao prošle godine, omogući jedinstvenu inicijativu otkrića skrivenih skladbi skladateljica, izračunavši da je od ukupno 600 skladatelja na dosadašnjim izdanjima Rostruma, bilo tek 47 skladateljica, što je vrlo malen postotak. Zanimljivo je da su prije 1990. godine bile tek četiri skladateljice, a prije 1977. godine nije bilo nijednog ženskog imena.

Ovom se inicijativom, preko internetskog predstavljanja i glasanja najšire publike, ali i preko emitiranja i/ili izvedbi u partnerstvu s nacionalnim radijskim postajama, želi upozoriti na neravnotežu u odnosu prema skladateljicama te pružiti priznanje koje su zaslužile i zaslužuju. T.K.
POSLUŠAJTE I GLASAJTE
U sklopu inicijative Mixtape su skladbe autorica iz Austrije, Bugarske, Češke, Danske, Finske, Estonije, Islanda, Litve, Meksika, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovenije, Švedske, Tajvana, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske dostupne svima zaključno do nedjelje, 24. siječnja na stranici https://rostrumplus.net/activities/listenvotewin/ uz mogućnost preslušavanja i glasovanja, a potom će biti uvrštene u radijske programe diljem svijeta. Poslušajte odabrane skladbe koje su delegati nacionalnih radijskih postaja uvrstili u ovaj jedinstveni projekt. Poslušajte, i odaberite najbolju, te se glasovanjem uključite u nagradnu igru. Podaci o skladateljicama i skladbama dostupni su na stranici: http://rostrumplus.net/hidden-treasures/.
Najčitanije iz rubrike