Tehno
TEST: PHILIPS MOMENTUM 436M6VBPAB

Monitor koji pruža potpun doživljaj uranjanja u igru
Objavljeno 22. siječnja, 2021.
Cilja na korisnike kod kojih je mantra "što više to bolje" pravilo, a to su gameri

Iza nevjerojatno kriptičnog naziva 436M6VBPAB (punog naziva Philips Momentum 436M6VBPAB) krije se izuzetno zanimljiv monitor namijenjen igračima. Možda ćete prije pomisliti kako je riječ o televizoru, a ne monitoru jer Philips Momentum 436M6VBPAB mjeri golemih 43 inča u dijagonali, što je za jedan monitor zaista puno.


Međutim, taj monitor cilja na posebnu skupinu korisnika kod kojih je mantra "što više to bolje" pravilo, a oni su, dakako – gameri. Bez obzira na to jeste li ‘pcijaš‘ ili ‘konzolaš‘, Philips Momentum 436M6VBPAB zasigurno će ispuniti vaše zahtjeve.

Kao TV

Philips Momentum 436M6VBPAB stiže u golemoj kutiji. Na prvu malo tko bi pomislio kako je ovo uopće monitor jer mjeri čak 43 inča u dijagonali te je svaka usporedba s TV-om daleko bliža. No Philips Momentum 436M6VBPAB punokrvni je monitor i tu nema zabune. Monitor je odmah iz kutije spreman za postavu jer na monitoru već dolaze postavljene metalne noge kao postolje. Upravo postolje daje još jednu veliku sličnost s televizorima. Naime, monitor je postavljen na dvije razmaknute noge povezane u zadnjoj zoni, što je nešto daleko češće viđeno na televizorima, nego na tipično jednoručnim nosačima monitora. Što se tiče ergonomije, monitoru je moguće samo podešavati nagib, što je zapravo jedino nužno jer ovo nije monitor ispred kojeg ćete sjediti na udaljenosti od 50-ak cm. Uz Philips Momentum 436M6VBPAB stiže mnoštvo kabela za povezivanje, tako da dodatnih troškova u tom pogledu neće biti, a zgodno je što u paketu stiže i USB-C kabel za povezivanje s računalima koji nude tu podršku ili možda s pametnim telefonima. Količina priključaka više je u skladu s monitorima nego s televizorima na koje ovaj monitor slični. Tu su tek dva HDMI te po jedan DisplayPort, mini DisplayPort i USB-C. Audioulaz i izlaz su također tu. Iako bismo rado vidjeli još koji HDMI ulaz, za većinu korisnika ovaj broj priključaka bit će dovoljan.


Naime, teoretski HDMI ulaze možemo iskoristiti za konzole, ako imamo primjerice PlayStation i Xbox, DisplayPort ulazi poslužit će za povezivanje s računalom, a USB-C za prijenosnik ili pametni telefon. Tako posložena konfiguracija trebala bi ipak zadovoljiti sve. Od ostalih priključaka tu su još USB 3.0 ulazi s podrškom za brzo punjenje. Monitor izgleda nenametljivo, crni, malo deblji okvir podsjeća na televizore od prije nekoliko godina, voljeli bismo da je nešto tanji, no ipak to nije toliko presudno jer ovaj monitor stiže s tehnologijom Ambiglow, koja podiže dojam gledanja sadržaja, tj. igranja igara. Naime, tehnologija Ambiglow je u biti okljaštrena Philips Ambilight tehnologija dobro poznata s televizora. I dok kod potonje svijetle gornji i bočni rubovi televizora u bojama sadržaja zaslona, na Ambiglow izvedenici svijetli donji rub. Slično kao i na televizorima, Ambiglow na ovom monitoru omogućava snažnije uranjanje u sadržaj, stvarajući dojam veće slike. Uz monitor stiže i praktični daljinski s osnovnim mogućnostima podešavanja monitora.
Slika 5

Philips Momentum 436M6VBPAB nativno podržava 4K rezoluciju. Uz već spomenutu dijagonalu od čak 108 centimetara nudi zaista poseban osjećaj igranja igara, bez obzira na to igrali se na računalu ili konzoli. Ipak, ovaj monitor cilja na korisnike konzola jer teško je zamisliti se s mišem i tipkovnicom ispred ovako velikog zaslona te se prije vidimo s kontrolerom u rukama te zavaljeni u fotelji uživamo u pogledu na ovaj monitor. Prikaz boja je odličan zahvaljujući Quantum Dot tehnologiji te s podrškom za DisplayHDR 1000 s VESA certifikatom. Veće ograničenje monitora vidimo u niskoj razini osvježavanja od 60 Hz. Iako je za svakodnevni rad ovo osvježavanje posve u redu, u svijetu igara traži se više, posebice za one koji se misle igrati na računalu. Ipak, stvar popravlja tehnologija Adaptive-Sync, koja nudi uglađeno brzo osvježavanje i brz odziv. Koristiti ovaj monitor za uredski rad je moguće, no to nikako nije njegova intencija, pa u tom smjeru nećemo ni razmatrati mogućnosti ovog monitora. Sve u svemu, imate li neku od konzola kao što su PS4 ili PS5 te Xbox, ali i ako želite igrati računalne igre na zaista velikom zaslonu, Philips Momentum 436M6VBPAB bit će odličan izbor. Iako već postoji i noviji model još veće dijagonale, kriptično označen 436M6VBPAB, zadovoljit će vaše igraće apetite. Cijena od oko 4500 kuna možda se čini velikom, no ipak valja imati na umu da je ovo igraći monitor bogatih mogućnosti, a televizor koji mnogi koriste za igranje na konzolama to uglavnom nije.
Marin Režić
Koristiti ovaj monitor za uredski rad je moguće, no to nikako nije njegova intencija
Cijena od oko 4500 kuna možda se čini velikom, no ipak valja imati na umu da je ovo igraći monitor bogatih mogućnosti
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike