Crna kronika
"KAPITALAC" IZ BOCANJEVACA

Za dana je vozio s nestvarnih 4,9 promila alkohola
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Vozača auta zaustavili su i alkotestirali policajci iz PP Belišće, ostavši u šoku

Treba odmah napomenuti kako je alkometar, uređaj koji mjeri razinu alkohola u krvi, djelatnika Policijske postaje Belišće nedavno atestiran i potpuno je ispravan. U srijedu su ga tijekom kontrole prometa upotrijebili prometni policajci, a očitani rezultat, i to u pola bijela dana, šokirao ih je. Zaustavljeni vozač automobila u krvi je imao gotovo pet promila alkohola!?


S nevjerojatnih 4,9 promila alkohola u krvi u srijedu je u 13.15 u Bocanjevcima, kod Belišća, za upravljačem automobila zatečen 54-godišnji vozač. Bilo je odmah vidljivo da je pijan, a alkotestiranjem je to i potvrđeno - vozaču je izmjerno 4,9 promila alkohola u krvi. Naravno da je odmah isključen iz prometa, jer u takvom stanju bio je opasnost za sebe, ali i druge sudionike u prometu. Do četvrtka u ranim jutarnjim satima trijeznio se u policijskoj postaji. Pijanom vozaču sada prijeti maksimalna novčana kazna, 20.000 kuna, ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.


Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može prouzročiti smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.


Činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za upravljač liječnici objašnjavaju time što su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom "utrenirani" u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.
Iako je imao golemu količinu alkoholnih promila u krvi, 54-godišnjak ipak nije rekorder. Tu neslavnu titulu još uvijek drži 50-godišnjak iz Jagodnjaka koji je 2015. godine vozio bicikl s nestvarnih 5,32 promila alkohola u krvi! Policajci su ga zaustavili jer je biciklom krivudao po cesti pa je prijetila opasnost da u njega ne udari drugo vozilo. I u njegovu slučaju pokazalo se da je alkometar bio ispravan. A u ispijanju velikih količina alkoholnih pića biciklist iz Jagodnjaka itekako je bio "utreniran".

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike