Novosti
KORONAVIRUS MEĐU STARIJIMA

Pozitivno 86 korisnika
đakovačkog doma, 15
ih je u osječkoj bolnici
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Nakon što je koronavirus početkom siječnja ušao u Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo, trenutačno je u toj ustanovi 86 pozitivnih korisnika, od kojih je njih petnaest hospitalizirano, nitko s težom kliničkom slikom te nitko nije na respiratoru. To su podatci od srijede koje smo dobili od Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije o stanju u toj županijskoj ustanovi.


"Korisnici koji se liječe u domu su s blažom kliničkom slikom ili asimptomatski. U domu je trenutačno 15 COVID pozitivnih djelatnika i jedna djelatnica u samoizolaciji", navode u županijskom stožeru. Na koronavirus pozitivna je i ravnateljica doma Branka Barna, o čemu nas je i sama izvijestila.


Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo ima 240 korisnika. Prosječna dob korisnika doma je 86 godina. Radni kolektiv čini nešto više od 80 djelatnika. Kako neslužbeno doznajemo, među pozitivnima je i jedna stogodišnjakinja, koja se dosad s virusom dobro nosila. Prodoru koronavirusa Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo odolijevao je još od kraja veljače prošle godine, kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi pacijent, a od kada su korisnici te ustanove sve do ljetnih mjeseci bili bez posjeta i kretanja izvan doma, uz iznimne slučajeve. Taj je režim bio ukinut kratko ljetos, a dom je u svom strogom lockdownu ponovno završio s drugim valom epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Cijeli kolektiv, ističe uprava doma, striktno je poštovao sve protuepidemijske mjere i odolijevao prodoru virusa unutar sustava. Ipak, prodro je u listopadu, kada su pozitivna bila tri korisnika i jedan djelatnik, no brzom reakcijom i izolacijskim mjerama zaraza se nije širila, međutim, virus je daleko snažnije prodro početkom ovog siječnja.


Dok su se korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Belom Manastiru ovih dana docjepljivali, u Domu za starije i nemoćne osobe Đakovo, gdje su prvu dozu Pfizerova cjepiva počeli primati krajem prosinca, zbog situacije s brojem korisnika zaraženih koronavirusom cijepljenje drugom dozom prolongirano je za mjesec dana.


Postotak pozitivnih nalaza testiranih u srijedu u Osječko-baranjskoj županiji iznosio je 8,8 posto, odnosno od testirana 262 uzorka samo su 23 bila pozitivna. Ne tako davno taj postotak ponekad je iznosio i više od 50 posto, stoga je podatak objavljen u srijedu nakon sjednice Stožera civilne zaštite zaista ohrabrujući. Nažalost, nisu izostali smrtni slučajevi, preminule su dvije COVID pozitivne osobe, obje u dobi od 73 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 752 osobe. Na bolničkom liječenju su 102 osobe oboljele od COVID-19, i to 78 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih 14 na respiratoru) i 24 u Općoj županijskoj bolnici Našice.
Policijski službenici provjerili su 33 osobe u samoizolaciji, a samo u jednom slučaju, u Belom Manastiru, utvrdili su kršenje te mjere. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera, mahom u trgovinama i ugostiteljskim objektima, i utvrdili jednu nepravilnost. S.Župan/I.Alilović
902 SLUČAJA
U 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 902 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 27 osoba, priopćio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 3481, među njima su 1603 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 151 pacijent. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 20. siječnja ukupno je 226.550 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4711 umrlo, a ukupno se oporavilo 218.358 osoba
Možda ste propustili...