Regija
PORAST BROJA ZAPOSLENIH

Najavljen dolazak triju inozemnih investitora
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
VUKOVAR - Na kraju prošle godine u Vukovaru su bile zaposlene 10.234 osobe, što je za oko 250 više nego godinu prije. Kada je riječ o Vukovarcima, posljednjega dana 2020. godine u gradu ih je radilo 5731, odnosno 1023 više nego prije pet godina. Te su informacije iznijeli čelnici Grada na konferenciji za novinare, ocijenivši kako su, premda je prošla godina zbog epidemije korone prema mnogo čemu bila teška, u gradu na Dunavu uspjeli ostvariti nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu, ponajprije u najvažnijem segmentu - broju radnih mjesta.

- Kada smo 2014. preuzeli dužnosti u Vukovaru, u fokus smo stavili gospodarstvo i kroz kvalitetnu suradnju s poduzetnicima kreirali mjere. Do konca prošle godine Grad je plasirao 46 milijuna kuna poduzetnicima izravno, što je bio impuls koji je doveo do ovakvih rezultata - rekao je gradonačelnik Ivan Penava, dodajući da u vrijeme povratka u grad radna mjesta često nisu bila dostupna Vukovarcima, a kontinuirani rast broja zaposlenih Vukovaraca zadnjih je godina jasan pokazatelj koliko je gospodarstvo u gradu napredovalo.

Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, izjavila je kako je u 2020. godini Grad kroz dva programa otvorio pet javnih poziva, i dodijelio ukupno 6,25 milijuna kuna poduzetnicima i poljoprivrednicima. Tomu treba dodati i pet milijuna kuna osiguranih u Fondu za obnovu i razvoj Vukovara.

- Program poticanja poljoprivrednika pridonosi povećanju broja OPG-ova, koji također otvaraju nova radna mjesta. Kontinuirano se povećavao i interes tvrtki za sudjelovanje u raznim EU projektima, gdje su u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar neke od njih dobile značajna sredstva, a to će u budućnosti donijeti nova radna mjesta - navela je pročelnica.

Dogradonačelnica Ivana Mujkić poručila je kako ih koronakriza nije usporila, jer je i u prošloj godini realiziran niz poduzetničkih projekata, među kojima su neki posve novi, a dio se odnosi na proširenje postojećih kapaciteta.

- Nedavno je jedan njemački investitor, čiji se rad temelji na proizvodnji, ušao u halu u Borovu naselju koja je bila prazna. Imali smo i sastanak s talijanskim investitorom iz područja reciklaže koji je na pragu realizacije, jer je pronašao odgovarajući prostor za poslovanje. Prije dva mjeseca imali smo sastanak s investitorom iz BiH, koji je potom kupio dvije čestice u Gospodarskoj zoni Vukovar - istaknula je Mujkić.

Prema njezinim riječima, u povećanju broja zaposlenih veliku ulogu imaju EU projekti, a realizacijom onih koje je provodila Razvojna agencija Vukovar u protekle je tri godine zaposleno oko 300 ljudi.

Rekla je i kako trenutačno u Gospodarskoj zoni ima oko 500 zaposlenih, no budući da su u najavi novi projekti, do kraja godine taj bi broj trebao narasti na približno 700. D. Korpoš
U Vukovaru su poslovne prostore za nova ulaganja našli investitori iz Njemačke, Italije i BiH
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike