Regija
DOBRA STRANA HLADNOĆE

Glodavci su napali polja, uništavaju ih niske temperature
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Glodavce na poljima love ptice grabljivice, lisice i divlje mačke, ali to nije dovoljno...

VINKOVCI - Posljednjih nekoliko dana, kada su se temperature spuštale ispod ništice, ratari su bili zadovoljni jer znaju da će niske temperature uništiti štetnike koji se skupljaju na usjevima kada je blaga zima. A ova je zima u početku bila zabrinjavajuće blaga, što je pogodovalo posebice glodavcima, koji se razmnožavaju brzo i u velikom su broju zaposjeli njive na istoku Slavonije. Što ih je više, to je više i ogoljenih otoka u poljima ječma, pšenice i drugih ozimih kultura. Naime, tijekom jeseni na tek posijanu ozimu pšenicu ili ječam glodavci se naseljavaju sa svojih dotadašnjih staništa. U početku se hrane posijanim i klijalim sjemenom, a poslije, nakon nicanja biljaka, oštete nadzemne i podzemne dijelove, stvarajući na njivi takozvane oaze, prostore bez raslinja.

Cijena za 20 kilograma mamka u Veterinarskoj stanici Vinkovci je 300 kuna, ali je problem što ga u Veterinarskoj stanici više nemaju i pitanje je, kažu, kada će ga imati. Glodavce na poljima prirodno love ptice grabljivice, lisice i divlje mačke, no to nije dovoljno i ratari moraju pribjegavati onim najmanje poželjnim metodama - trovanju.

Veterinari kažu da bismo znali koje su rupe od glodavaca aktivne, nastanjene, tijekom pregleda površine potrebno je zatrpati zemljom sve pronađene rupe, a sljedeći će dan ponovno biti otvorene one koje su aktivne. U te rupe valja staviti zatrovane mamke i potom ih zatrpati zemljom.

Ivo Kelić iz Marinaca, koji obrađuje ukupno 200 hektara i koji je jesenas posijao 100 hektara ječma i 7 hektara pšenice, ove godine problema s glodavcima začudo nema iako je ranije ratovao s miševima koji se hrane zrnjem bilja koje raste u njihovoj okolici, praveći često i manje zalihe hrane, klijalim sjemenom, zelenim i sočnim dijelovima bilja. Najveću štetu pravi, pojašnjava iskusni ratar Kelić, na tek zasijanim njivama skupljajući posijano sjeme i odnoseći ga u svoju jazbinu tako da potpuno očisti od sjemena površine u blizini jazbine. Štete nanosi i žitaricama u vrijeme mliječne zrelosti do zrenja, na strništima, kukuruzu i suncokretu, a također i sirku, prosu i sjemenskoj lucerni.

- Čuo sam se s poljoprivrednicima iz tovarničkog kraja i tamo je stanje katastrofalno, neki su od jesenas trovali miševe i po tri puta, velik je to novac uložen u mamke. Kod nas u Marincima zasad ogoljenih površina na njivama gotovo i nema i to je uistinu fenomen koji ne mogu objasniti, jer iz svih krajeva županije imam informacije kako je to velik problem - kaže Ivo Kelić.
Miroslav Flego

Ječam pod “opsadom”, pšenica nedirnuta
Milan Barić iz Andrijaševaca ozime je kulture posijao na ukupno 38 hektara, od toga pšenicu na 22, a ječam na 16 hektara. Svoja je polja, kaže, otrovom tretirao jednom, i to prije dva-tri mjeseca.

- Zanimljivo je da su mi ove jeseni i zime glodavci napali ječam, a pšenicu nisu dirali, i to je neobično. Obavio sam jedno tretiranje dok se još moglo u njivu, sada po ovom blatu više ne idem, pa kako bude. I otrov je prilično skup, u PIK-u sam 25 kilograma platio gotovo 1200 kuna - kaže Barić dodajući kako stručnjaci savjetuju da je, ako poljoprivrednici primijete više od 10 aktivnih rupa po hektaru, nužno obaviti tretiranje odgovarajućim preparatima
Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

MEMORIJALNE UTRKE “GLASNIKA ISTINE”

Da se ne zaboravi ni jedan branitelj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli