Regija
PRVI SASTANAK ORGANIZACIJSKOG ODBORA 56. FOLKLORNE MANIFESTACIJE

Vinkovačke jeseni od 10. do 19 rujna, moto otvorenja “Ide dika, kapu najerio”
Objavljeno 21. siječnja, 2021.

VINKOVCI - Počele su se slagati kockice u mozaik 56. Vinkovačkih jeseni, koje bi se trebale održati od 10. do 19. rujna. Kako je najavljeno, tema svečanog otvorenja je ‘‘Ide dika, kapu najerio‘‘.

- Ljubav prema tradiciji našega kraja i našim Jesenima pokazali smo prošle godine, kada smo sve priredbe i sadržaje organizirali u posebnim okolnostima, stoga sam siguran kako će 56. Vinkovačke jeseni biti spektakl koji će zadovoljiti ukuse svih onih koji će tih dana boraviti u Vinkovcima. Protekle godine imali smo nešto kraće, ali su bile posebne. Pogotovo kad se zna da smo imali i jednu novost, odnosno Vinkovačke jeseni izišle su izvan Vinkovaca, što je dalo još jednu posebnu draž toj manifestaciji. Ove godine ponovno ćemo pokazati onu našu gostoljubivost i veliko srce vinkovačko, a na ponos i radost svih Vinkovčana i Vinkovčanki koji vole Vinkovačke jeseni, koji drže do tradicije i bez kojih Jeseni ne bi bile ono što su danas - rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Prema riječima Stjepana Đurkovića, tajnika ZAKUD-a, ovogodišnje Vinkovačke jeseni ponovno se vraćaju u onaj stari oblik, odnosno od 10. do 15. rujna planirane su Folklorne večeri, 11. i 12. rujna Dječje Vinkovačke jeseni, svečano je otvorenje 17. rujna, 18. rujna na rasporedu je Državna smotra izvornog folklora, a za 19. rujna planiran je najsvečaniji dio - mimohod KUD-ova i revija svatovskih zaprega i konjanika.

Marija Gerovac, direktorica tvrtke Novosti, istaknula je da je ove godine u pripremi ponovno Slavonski sokak, gastronomska ponuda, Sajam rukotvorina, Vinski grad te još mnogo toga.

- Nadam se da će 56. Vinkovačke jeseni biti uistinu posebne, polako slažemo svaki dio i nadam se da ćemo svi uživati na našim Jesenima. Bit će tu za svakoga ponešto, a nadam se da ćemo sve svoje zamisli uspjeti ostvariti - rekla je Gerovac.
Mario Kokaj

Stih iz istoimenog starovirskog svatovca
- Svečano otvorenje tematski će obilježiti stih ‘’Ide dika, kapu najerio’’. Ono donosi prikaz života s početka 20-ih godina prošloga stoljeća. Scenarij je posvećen odjevnom predmetu svakog Šokca, njegovoj kapi, povezujući radnju i likove s njezinom životnom značajnošću. Tema večeri otvorenja stih je istoimenog tzv. starovirskog svatovca, zabilježenog u Starim Mikanovcima, a izvodio se do 1950-ih godina. Godine 2010. zapisan je i tonski prilagođen prema usmenome kazivanju i pjevanju mještanke - rekao je Marko Sabljaković, redatelj svečanog otvorenja.
Možda ste propustili...

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike