Dome slatki dome
SKANDINAVSKI STIL

Zimski ugođaji uz sve nijanse bijele i prirodu
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Mirisi su važni, nabavite svijeće s mirisom cimeta, jabuke ili nekim drugim koji vas asocira na najhladnije godišnje doba

Ako volite zimu, učinite je još ljepšom. Ako je ne volite, lakše ćete ju podnijeti ako svoj dom dekorirate kao da je iz bajke.


Zimski dekor nije teško izvesti, treba vam samo malo prirodnih elemenata, zelenila, obvezne bijele boje i detalja koji pozivaju da se ušuškate i gledate omiljenu seriju. Nema boljeg uređenja za zimu od skandinavskog. Funkcionalnost i minimalizam glavna su obilježja ovog stila. Jednostavni geometrijski oblici, prirodni materijali i svjetlo, ponekad čak i hladni tonovi čine ovaj stil toliko drukčijim od ostalih. Izuzetno je popularan, može se primijeniti u kuhinji bilo koje veličine. Glavne značajke kuhinje u skandinavskom stilu su lagani tonovi, mnogi izvori prirodne i umjetne rasvjete, prirodni materijali, funkcionalnost i korisnost svake stvari, minimalni dekor, maksimalno slobodan prostor.


Kratka dnevna svjetlost i česti manjak sunčane svjetlosti Skandinavci kompenziraju svijetlim dekoracijama i namještajem. Naravno, glavna boja u skandinavskom interijeru je bijela i sve njezine varijacije. Bijela boja će proširiti prostor u maloj kuhinji, osvježiti sobu i dodati prozračnost interijeru. Kako bi se izbjegao “bolnički” učinak, može se razrijediti ili zamijeniti svijetlo plavom, sivom, bilo nijansama bež, lavande ili mente, te detaljima i naglascima - svijetlo žutom, plavom ili zelenom.


Siva je boja koja se odlično uklapa u skandinavski stil, bez obzira na to je li na zidovima, tapetama ili u detaljima.


Zanimljiv detalj su kožne fotelje koje djeluju malo izlizano i rustično, a opet ne suviše staro. U svaki prostor valja unijeti element inspiriran prirodom, a ne bi bilo loše napraviti oazu bez tehnoloških uređaja, u spavaćoj sobi. Držite se bijele i neutralnih tonova. Ne samo da podsjećaju na snijeg i zimu nego i smiruju. Možete ih razbiti detaljima u žarkim bojama, ali za pravu atmosferu snježne bajke bolje nemojte. Ostavite sve bijelo ili, još bolje, neka sve bude u različitim nijansama, čime će se stvoriti dojam mnoštva bijelih prekrivača. Mliječno bela, krem, bež, sve te nijanse dolaze u obzir.
Jasminka Knežević
Udobnost prioritet
Nekoliko je načina da unesete toplinu u dom. Kamin je zvijezda zimskog dekora. Neka udobnost bude prioritet, ubacite jastuke, prekrivače i umjetno krzno. Sve što podiže raspoloženje dobrodošlo je u zimskom enterijeru. Mirisi su važni - nabavite svijeće s mirisom cimeta, jabuke ili nekim drugim koji vas asocira na najhladnije godišnje doba. Ako želite veće promjene, u dnevnu sobu unesite kombinaciju čokolade i kave, uz detalje u žutoj boji. Malo narančaste boje također će unijeti toplinu i vedrinu u dom.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike