Svijet
KONAČNI REZULTATI IZBORA U MOSTARU

HDZ BiH osvojio najviše mandata
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u utorak je potvrdilo konačne i službene rezultate lokalnih izbora u Mostaru, prema kojima je najviše mandata u gradskom vijeću dobila koalicija predvođena HDZ-om BiH.

Nakon što je prizivni odjel Suda BiH odbio kao "paušalne i neutemeljene" žalbe triju stranaka na prethodno objavljene preliminarne rezultate, kao i zahtjeve za ponovno prebrojavanje glasova s nekih biračkih mjesta, SIP je, na sjednici održanoj u Sarajevu, većinom glasova potvrdio kako će HDZ-ova koalicija imati 13 zastupnika, Koalicija za Mostar predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) 11, koalicija Naše stranke (NS) i SDP-a BiH 6, Hrvatska republikanska stranka (HRS) 3, a po jedan zastupnički mandat imat će srpska lista i Prva mostarska partija. Protiv odluke o potvrđivanju konačnih izbornih rezultata bio je samo hrvatski član u Središnjem izbornom povjerenstvu Vlado Rogić, koji je tražio da se pričekaju rezultati istrage o navodnim izbornim nepravilnostima u jednoj izbornoj jedinici koju na temelju kaznene prijave HDZ-a BiH vodi tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Rogićevo je stajalište kako su prigovori HDZ-a o fiktivnom prijavljivanju birača u izbornoj jedinici Jug utemeljeni, što je utjecalo na konačne rezultate izbora dvaju vijećnika koji se biraju s tog područja.

HDZ BiH smatra i kako bi vodstvo SIP-a moralo odstupiti i odgovarati za "kriminalne radnje koje su omogućili". U toj stranci posebno su negativnom ocijenili ulogu aktualnog predsjednika SIP-a Željka Bakalara, inače bivšeg savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, za kojega su ocijenili da je nezakonito imenovan.

Nakon potvrđivanja izbornih rezultata slijedi konstituiranje novog gradskog vijeća Mostara, a članovi tog tijela iz svojih redova trebaju izabrati gradonačelnika, koji će naslijediti Ljubu Bešlića. Kandidat HDZ-a za gradonačelnika je liječnik mostarskog Doma zdravlja Mario Kordić, a SDA je kao svog kandidata istaknula Semira Guzina, također liječnika, ali iz bolnice u istočnom dijelu grada.

Izbori u Mostaru održani su 20. prosinca prošle godine, prvi put nakon 2008. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike