Osijek
OBNOVA ZAPUŠTENOG VOJNOG PROSTORA

Centar za posjetitelje Tvrđa dobiva obrise
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Centar za posjetitelje Tvrđa, kako svojevrsni regionalni prijamni infoturistički centar, bit će polazišna točka za sve turiste koji će dolaziti u Osijek. Riječ je o projektu vrijednom 18,8 milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano sredstvima EU fondova. Njegova je lokacija u Ulici cara Hadrijana, neposredno uz Most dr. Franje Tuđmana.


Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika, i Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, govorile su jučer na početnoj konferenciji ovog EU projekta. "Kroz ovaj projekt želimo Osijek učiniti još prepoznatljivijim centrom i turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske", rekla je Gamoš. Mlinarević nabraja što će Centar sve ponuditi: "Ovdje će biti mjenjačnice, suvenirnice, toaletni čvorovi, posebna će se pozornost pokloniti potrebama cikloturista… Predviđen je i informativni dio za turističke zajednice i agencije gdje će se predstaviti sve turističke atrakcije istoka Hrvatske. Također, bit će omogućeno lokalnim OPG-ovima ovdje ponuditi i plasirati svoje proizvode".


Za tu će se svrhu, kroz brown field investiciju, prenamijeniti i obnoviti prostor nekadašnje stare austrougarske konjušnice. Na vanjskom se prostoru planira i postavljanje montažnog parkirališta na koji bi se izmjestila vozila iz prostora Tvrđe. Projekt proizlazi iz potrebe za revitalizacijom zapuštenog, u ovom slučaju vojnog područja, kvalitetnijim upravljanjem zaštićenom kulturno-povijesnom cjelinom grada Osijeka.


Tvrtke Kale i Binder, kao članovi natječajno izabrane Zajednice izvoditelja radova, uvedene su u radove prije dva tjedna, dok je rok za dovršenje njihova dijela posla travanj iduće godine. "Najzahtjevniji dio poslova bit će izmjena cijelog krovišta postojećeg objekta od 1600 četvornih metara i postavljanje više od 200 prostornih metara građe", izvijestio je Ivan Zuber, direktor tvrtke Kale. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija zgrade, gradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora. Rok za dovršetak cijelog projekta je lipanj 2022. godine.
Inače, ovaj je centar jedan od prioritetnih projekata predviđenih Strateškim i akcijskim planom obnove osječke Tvrđe 2014. - 2020. godine. D. Kuštro
Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike