Kultura
IZMJEŠTENI POSTAV “SREDNJOVJEKOVNI GRAD RUŽICA”

Izložba stoji i bez muzeja
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Dio zbirke izložen je u orahovačkoj gradskoj upravi zahvaljujući Emici Parašilovac

Dugi niz godina, zahvaljujući ponajprije Muzeju Slavonije Osijek i profesoru Mladenu Radiću te Konzervatorskom odjelu Osijek i profesoru Zvonku Bojčiću, Orahovica je imala prekrasan muzejski postav ‘‘Srednjovjekovni grad Ružica‘‘. U njemu su, u staroj kuriji Mihalović, na izrazito brižan i stručan način, bili postavljeni pronalasci arheoloških istraživanja s Ružice grada, koje je također vodio prof. Bojčić.

Vrijednost ovih pronalazaka je neprocjenjiva jer je Ružica grad najočuvaniji srednjovjekovni grad u Hrvatskoj i time je ova zbirka jedna od najvrjednijih i najočuvanijih u našoj zemlji, ali i u Europi. No, kako je zgrada kurije Mihalović dana na korištenje Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek za potrebe uređenja Centra za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, zbirka je ostala bez doma. Ipak, i danas je dio zbirke izložen u orahovačkoj gradskoj upravi zahvaljujući tajnici Grada Emici Parašilovac, koja je bila jedna od začetnica prvog projekta ‘‘Srednjovjekovni grad Ružica‘‘ 1998. godine koji je Muzej Slavonije Osijek pokrenuo zajedno s Gradom Orahovicom, a sve kako bi se sačuvali nalaze s Ružice grada. Nalazi su iskopani u razdoblju od 1966. do 1978. godine, a upravo je Emica Parašilovac u vrijeme Domovinskog rata kao tadašnja povjerenica za kulturu Ministarstva kulture RH zbrinula navedene nalaze te ih odgovarajuće zaštitila od daljnjeg propadanja.

- Godine 1998. kao Grad Orahovica pokrenuli smo projekt i suradnju s Muzejom Slavonije kako bismo konačno te nalaze adekvatno restaurirali, postavili i pokazali kakvo neprocjenjivo povijesno biserje Orahovica ima. Godine 2005. konačno smo izložili muzejsku zbirku u opremljeni izložbeni prostor koji je tijekom godina posjećivao velik broj ljudi iz cijelog svijeta te ostao oduševljen i očaran viđenim. Nakon iseljenja muzejske zbirke iz dosadašnjeg prostora Muzej je izgubio svoj dom - kaže Parašilovac, koja je ponovno spasila zbirku od zaborava.

Naime, nakon što je krenula izgradnja spomenutog centra, stručnjaci Arheološkog muzeja Osijek na čelu s profesorom Bojčićem na poziv i u pratnji Emice Parašilovac, a uz financijsku potporu Grada, tijekom kolovoza 2020. došli su u Orahovicu i zbrinuli građu zbirke te jedan dio postavili u prostor gradske uprave kako bi građani i gosti ipak vidjeli ono najvrjednije. Danas građani taj mali dio mogu pogledati u hodnicima gradske uprave što bi, kako naglašava Parašilovac, bilo itekako poželjno jer Orahovčani uistinu premalo poznaju kulturno blago svoga grada. Ostatak građe iz prijašnjeg muzejskog prostora stručno je pohranjen u prostoru Grada Orahovice.

O svim poduzetim aktivnostima obaviješten je nadležni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Požegi. Povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister također se uključio u pomoć pri očuvanju orahovačke kulturne baštine te naglasio kako će, ako bude taj koji će u idućem razdoblju odlučivati, učiniti sve kako bi Orahovica dobila novu zgradu za gradski muzej.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike