Ekonomija
TRTKA CMP ORAHOVICA I U PANDEMIJI USPJEŠNA

Uz redovno poslovanje, pokrenuli su i nove vrijedne projekte za potrebe domaćeg i inozemnog tržišta
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Uz dobru volju i odlično organiziran posao onda prepreka za uspjeh nema pa čak niti ova nesretna korona iako okrznuti mora, zaustaviti ne može. Priča je ovo o tvrtci CMP sa sjedištem u Osijeku i s pogonom u Orahovici. Riječ je o tvrtki u privatnom suvlasništvu Milana Zubovića i Renata Higla osnovanoj 2016. godine, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija i bravarskih radova, a upravo u ovo vrijeme korone krenuli su s novim pogonom proširivši djelatnost na izradu aluminijske i PVC stolarije. Proizvodnja čeličnih konstrukcija za poljoprivredne objekte kao i usluge postavljanja i ugradnje proizvoda od čelika i inoksa okosnica su posla kojim se CMP bavi. Tvrtka je nastala prilikom preuzimanja postrojenja, opreme i radnika nekadašnjeg obrta Čelik Remont Orahovica osnivajući podružnicu u ovom gradu, čime je nastavila njihovu 40 godina dugu tradiciju preradu metala, ali i proširena paleta proizvoda te stvoreni uvjeti za europsko tržište


- Pripadamo skupini malih tvrtki, s 34 zaposlena, najvećim dijelom strojobravara, inženjera strojarstva i građevines područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Kada smo preuzeli tvrtku, preuzeli smo i sedam djelatnika iz bivšeg obrta, a u tri godine koliko poslujemo znatno smo povećali broj zaposlenih. Sve to učinjeno je kontinuiranim usavršavanjem i uvođenjem normi i certifikata, najviših kvaliteta i standarda sustava upravljanja, sustava tehničkih normi za izvođenje zavarivačkih radova, certifikata o suglasnosti kontrole tvorničke proizvodnje te sustava upravljanja okolišem - kaže Renato Higl, jedan od suvlasnika. Početno tržište bila im je Slavonija, gdje su ponajviše surađivali s drvnom industrijom, potom OPG-ovima te industrijama u proizvodnji keramike, gipsa, te građevinske tvrtke.


-Otkako smo počeli s radom otvorila su nam se tržišta Austrije i Švedske, što nam predstavlja veliki postotak ukupnog prihoda. U 2020. godini prihod od izvoza proizvoda na inozemno tržište predstavljao je 10% od ukupnog prihoda dok za 2021., uz nove projekte na austrijskom, njemačkom i švedskom tržištu, planiramo taj postotak povećati na 40%. Posebno je zanimljivo što u Švedskoj ondje radimo kompletnu uslugu od početka do kraja, od projektne ideje do montaže na koju smo uputili naše djelatnike. Naš je interes i dalje usavršavanje i usvajanje normi, znanja kako bismo se prilagodili širem europskom tržištu. Iznimno im je važan odnos s radnicima, daju im priliku za iskazivanjem kroz nova idejna rješenja i delegiranje odgovornosti. Važno nam je da naši djelatnici znaju svoje mogućnosti i prava, da imaju svoju moć kreiranja i utjecaja na projekte u čijim izradama aktivno sudjeluju i da to zapravo bude misao vodilja pri razvoju ove tvrtke. – kaže Higl. Unatoč otežanoj cirkulaciji robe i djelatnike tijekom pandemije, tvrtka je pokrenula investicijske projekte u obnovljive izvore energije i proizvodnju inovativnih proizvoda te su ustrojili novi pogon izrade aluminijske i PVC stolarije namijenjene inozemnom tržištu. Jedan od novih proizvoda je i izrada čamaca za hranjenje ribe:


-Ti čamci su pokazali odlični, gotovo sva poduzeća s uzgojem ribe na našem području su zainteresirana. Odustali nismo, naprotiv, volje je više nego ikad, radnici, ako i mi moramo od nečega živjeti, a to se može samo je potrebna dobra volja organizacija- zaključio je Higl.
 


Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike