Osijek
ŽUPAN NA KOORDINACIJI PODSJETIO NA OBVEZE JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

Anušić: Gradovi i općine
moraju se pripremiti za
borbu protiv komaraca!
Objavljeno 19. siječnja, 2021.

Na redovitoj koordinaciji župana Ivana Anušića s čelnicima gradova i općina Osječko-baranjske županije ponovno je istaknuto pitanje borbe s komarcima. Anušić je kazao kako je jedina obveza Županije monitoring situacije s komarcima, pa će u skladu s tim i objavljivati relevantne podatke, a građani će moći to pratiti, ali i vidjeti postupaju li gradovi i općine u skladu s tim podatcima u borbi protiv letećih napasnika. Ne želeći tu temu načinjati i koristiti ju u godini lokalnih izbora u političke svrhe, Anušić je samo podsjetio na to kako se dio općina oglušio na inicijativu da se zajedničkim snagama bore protiv letećih napasnika, što je, smatra, jedino učinkovito.

Ovo je bila prigoda da podsjeti gradonačelnike i načelnike da usvoje godišnje programe zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, koji se nadovezuju na županovu odluku iz prosinca 2019. godine. Županija je i ove godine osigurala 510.000 kuna za provedbu mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti.

- Podsjetit ću na doba od prije dvije i pol godine kada se od komaraca nije moglo živjeti, a susreli smo se s nepripremljenošću jedinica lokalne samouprave u borbi protiv najezde komaraca. Županija je tada uskočila s 3,3 milijuna kuna i država s 1,7 milijuna kuna i uspješno smo riješili problem. Poučeni tim iskustvom, zatražili smo od jedinica lokalne samouprave da radimo zajedno i tretiranjem iz zraka, gdje bi Županija, koja nema nikakvu financijsku obvezu, sudjelovala s četiri do pet milijuna kuna, no odgovor je, nažalost, bio negativan, čak trećina njih nije spremna ići u taj projekt. A čak je i Vukovarsko-srijemska županija htjela ući u taj projekt s nama! No, odustali smo od te inicijative zbog pojedinih općina, više se Županija i država neće uključivati, zakonska je to obveza općina i gradova koji prihoduju fiskalna sredstva od građana - kazao je Anušić.

Darko Pejić
POVEĆAVAJU KREDITNI POTENCIJAL
Anušić je istaknuo da povećavaju kreditni potencijal za projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”. Zbog velikog zanimanja građana, ti će se županijski poticaji nastaviti, pa je župan pozvao načelnike i gradonačelnike da se i oni u ovoj godini pridruže Osječko-baranjskoj županiji u ovom projektu.

Na koordinaciji se govorilo i o inicijativi Odjela za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske za postavljanje nadzornih kamera radi povećanja sigurnosti građana.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike