Novosti
CIJEPLJENJE ZASTUPNIKA

Zastupnici: Važna poruka javnosti, a ne privilegij
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
U Hrvatskom saboru u ponedjeljak se protiv bolesti COVID-19 dobrovoljno cijepilo 50-ak zastupnika. Pfizerovim cjepivom cijepili su se zastupnici vladajuće većine, kao i zastupnici SDP-a, IDS-a i HSS- a, dok su zastupnici Domovinskog pokreta, Mosta i Kluba zeleno-lijevog bloka poručili da se neće cijepiti ocijenivši da je cjepivo potrebnije rizičnijim skupinama.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić naglasio je kako je riječ o poruci o važnosti cijepljenja. "Rekao sam da ću se cijepiti kada dobijem poziv za cijepljenje, upravo sam ovih dana taj poziv dobio i cijepljenje shvaćam kao poruku, a ne privilegij da mi, kao državni dužnosnici i saborski zastupnici, pokažemo kako je korisno cijepljenje u Hrvatskoj", kazao je Bačić. Svjestan je da je dio građana skeptičan prema cijepljenju i drži da će na ovaj način saborski zastupnici pripomoći uvjeriti građane da je to pravi put za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon što se cijepio istaknuo je da dužnosnici moraju svojim primjerom pokazati da je cijepljenje potrebno i sigurno. "Građani su na kampanju reagirali ‘prvo se cijepite vi, a onda pozivajte nas‘. Kada znamo da među građanima postoji izuzetno visok stupanj nepovjerenja prema cjepivu, mislim da svojim primjerom trebamo pokazati da to nije opasno i da je potrebno i potaknuti građane da se pridruže", izjavio je Grbin.

Katarina Peović iz Radničke fronte smatra da Vlada nije imala namjeru privilegirati zastupnike, nego promovirati cijepljenje. "Privilegiji u društvu postoje i svugdje su prisutni, a na ovom pitanju mnogo manje nego u nekim drugim pitanjima", kazala je Peović.

Nisu se cijepili zastupnici Domovinskog pokreta, jer smatraju da je neprimjereno da se cijepe prije ostalih ugroženih skupina. Slično misle i zastupnici Mosta čiji je predsjednik Božo Petrov ranije poručio kako bi ga bilo "sramota uzeti cjepivo pokraj rizičnih skupina". I u Klubu zeleno-lijevog bloka drže da se prvo mora cijepiti medicinsko osoblje i rizične skupine, a tek onda ostali. H
Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

Najčitanije iz rubrike