Sport
MARIO TOMIĆ:

Rivera je stvorio momčad od igrača različitih kultura
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Pivot NEXE-a i reprezentativac Katara SP u Egiptu propustio je zbog oporavka nakon operacije koljena

Hrvatska rukometna reprezentacija danas protiv Katara (18 sati) zaključuje nastup u C skupini Svjetskog prvenstva. Susret će umnogome odlučiti i koliko će bodova naši rukometaši prenijeti u drugi krug.

Na širem popisu katarske reprezentacije našao se i pivot NEXE-a Mario Tomić. Katarsku putovnicu stekao je igrajući za tamošnje klubove Al Sadd i Lekhwia. Za reprezentaciju je debitirao 2016., godinu nakon što je Katar bio domaćin svjetskog prvenstva, na kojem su osvajanjem srebrne medalje ostvarili i zasad najveći uspjeh. Tada je igrao kvalifikacije za Olimpijske igre i Azijsko prvenstvo, a isti angažman imao je i prošle zime.

Kada Šari krene
- Oba puta smo osvojili Azijsko prvenstvo, a oba puta neću vidjeti Olimpijske igre. Prvi put, za Rio, Rivera je dosta tražio momčad i odlučio se za druge igrače. Za Tokio se nismo uspjeli kvalifikacirati.

Na Svjetsko prvenstvo u Egipat nije otišao zbog dugotrajnog oporavka nakon operacije koljena.

- Tijekom lockdowna odlučio sam očistiti meniskus. Neke su se stvari zakomplicirale pa se oporavak odužio. Premda sam se jesenas vratio u momčad, faza potpunog povratka u formu nije završila. Kontaktirali su sa mnom i sve te informacije ljudi iz Katara su imali. Bili su korektni, rekli su mi da me baš zbog tih problema ovaj put neće pozivati. Apsolutno sam se složio s tom odlukom. Spomenuli su tek mogućnost naknadnog poziva ako bude potrebno.

Prati Katar, naravno, i Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Pozna sve katarske reprezentativce.

- Igrao sam s njima svima, odrađivao pripreme. Nemam informaciju, ali nedostaje tu četiri-pet igrača. Ne znam jesu li u pitanju ozljede, korona, nešto treće. Protiv Japana uopće nije u momčadi bio Capote, odličan vanjski igrač, Kubanac. Nema ni srednjeg vanjskog, nema ni pivota Alija. Za njega znam da je ozlijeđen. Najveće ovlasti preuzeo je drugi Kubanac, Frankis.

Vanjska linija i vratari. Ugrubo opisano, to bi bila katarska reprezentacija.

- Ja bih dodao - i krila. Imaju kvalitetu na krilima u rangu najboljih europskih selekcija. Da, vratari su im velika snaga. Kada Šari (Danijelu Šariću, nap. a.) krene, kada naniže nekoliko lopti i "spusti roletnu", onda ga je nemoguće svladati. Nije ga išlo protiv Japana, ali ga je zato sjajno zamijenio drugi vratar i, po meni, došli su do zaslužene pobjede.

Za Katar kažu da je legija stranaca. Kako funkcionira momčad sastavljena od igrača različitih kultura?

- Pripreme traju daleko duže negoli ostalim reprezentacijama. I po više od mjesec dana. Svi smo profesionalci i svi imamo isti cilj. U ovoj reprezentaciji ipak prednjače igrači iz arapskog svijeta, Katara, Sirije, Tunisa, Egipta, Alžira. Drukčije je od vremena kada nas je znalo biti i po sedam-osam Balkanaca. Naravno, svi imamo različite životne navike, ali je puno važnije da na terenu funkcioniramo kao momčad.

U tom smislu presudnu ulogu ima španjolski izbornik Valero Rivera. Na koji je način stvorio momčad?

- Disciplinom. Jako inzistira na tome i u obrani i u napadu. Jako cijeni loptu, ni jedna nije izgubljena ili bezveze potrošena. Donio je momčadi taktičku disciplinu. Veliki je rukometni autoritet, a izvan terena zna se i opustiti, našaliti.

Pratio je protiv Angole nastup svojih suigrača Jakova Kevića i Halila Jaganjca.

- Čuo sam se s Halilom i Kevom. Jako im ovo puno znači. S Kevićem već godinama igram, od Medveščaka, Siska, Katara pa sada u NEXE-u. Znam koliko može dati pa me njegova igra ne iznenađuje. Vjerujem kako će i Jaganjac dobiti još više minuta. Ima kvalitetu i zaslužio je.

Iskreno, za koga ćeš danas navijati?

- Uh, je li bod svakome dovoljan?

Nakon kiksa s Japanom bojim se da se Hrvatska ne bi time zadovoljila.

- Želim i jednima i drugima plasman u četvrtfinale - poručio je pivot NEXE-a i Katara.

Krešimir Lacković
BAHREIN SE JOŠ TRAŽI
Igrao je prošle godine Tomić protiv Bahreina i u kvalifikacijama za OI i u polufinaliu Azijskog prvenstva. Upravo je Bahrein zaustavio katarske ambicije na putu prema Tokiju. Spominjemo Bahrein jer je on potencijalni suparnik Hrvatskoj u drugom krugu. Naravno, ako svlada Kongo. - U Aziji imaju status u rukometu, što su i pokazali kada su dobili Katar u kvalifikacijama za OI. Nemaju neke ubojite šutere, više idu jedan na jedan. Mislim da se oni još traže. Često mijenjaju trenere, za razliku od Katara, nikako da pronađu trajno rješenje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike