Regija
STIPO STANKOVIĆ INSTRUKTOR JE I SAVJETNIK ZA PONAŠANJE PASA

Pse uči poslušnosti, socijalizaciji i priprema ih za razna natjecanja
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
VINKOVCI - Stipo Stanković, licencirani instruktor i savjetnik za ponašanje pasa iz Vinkovaca, profesionalno se bavi psima već 35 godina i ima sve licence za rad s njima, a bio je i policijski vodič pasa s tri različita psa - njemačkim ovčarom, labradorom i belgijskim ovčarom, koji su bili specijalizirani za otkrivanje droge, eksploziva i ubojitih naprava. Od 1993. vodi Kinološki športski klub Cibalia, koji se bavi isključivo radom sa psima prema najvišim europskim standardima, a okuplja ljude koji žele naučiti svoje pse poslušnosti ili ih pripremiti za razna natjecanja.

Dva puta godišnje klub organizira stručne tečajeve, gdje psi, ali i vlasnici, dobivaju upute kako da pas u društvu drugih pasa ili ljudi ne bude agresivan i da se ponaša prema općim pravilima društvene zajednice – pristojno.

- Pozivamo sve vlasnike pasa na stručni tečaj osnova poslušnosti, koji će se održavati utorkom i četvrtkom u 19 sati od 8. travnja do 13. svibnja ove godine u dvanaest termina, u prostoru parka za pse iza Ekonomske i trgovačke škole "Ivan Domac", u četvrti Kanovci. Taj smo teren na korištenje dobili od Grada Vinkovaca, s kojim inače jako dobro surađujemo. Do sada smo proveli devet tečaja, koji inače budu puno ranije, ali nas je poremetila pandemija koronavirusa. Osim tog tečaja planiramo još jedan najesen, tako da će se svi vlasnici pasa koji žele naučiti kako svoje ljubimce poučiti pristojnom ponašanju moći prijaviti na tečaj. Na ovom tečaju radit ćemo osnove poslušnosti, što podrazumijeva pravilan hod uz nogu, osnovni položaj (sjedi, lezi), socijalizaciju pasa, pripremu za izložbu u ring-dresuri, kao i nove zanimljive trikove. Interes je uvijek velik, za sada imamo prijavljenih pet vlasnika pasa, ali svaki dan imamo nove upite. Dosad je tečaj prošlo 98 pasa - kaže Stipo Stanković, dodajući kako je puno faktora koji utječu na pravilnu njegu psa. Posebno, objašnjava, treba obratiti pozornost na četiri ključne stvari, a to su vrsta ogrlice, duljina ogrlice, kako se stavlja ogrlica i kako se drži povodac.

- Vrsta ogrlice, prema međunarodnom pravilu, mora biti oblutak, vidjeli smo da psi imaju različite ogrlice, a taj oblutak ima svoje kočnice pa se psa ne može ozlijediti. Kada govorimo o duljini ogrlice, ona mora biti točno preko glave kako bi mogla pravodobno djelovati na psa, a većina ljudi, nažalost, ne zna pravilno staviti ogrlicu. Ona se stavlja u slovo P s pogledom na psa. Kada smo prilagodili opremu, moramo obratiti pozornost na pravilno držanje povodca. Na početku dovodimo psa u osnovni položaj, zatim ga smirujemo uz lijevu nogu, stvaramo mu pasivnu pozornost i umirujemo ga. Kad se pas smiri, tada imenom tražimo aktivnu pozornost te pas za nagradu dobije uzvik "šetaj". Cilj je da pas mora prijeći iz pasivne pozornosti u aktivnu pozornost kako bi zamijenio jednu vrstu položaja drugim. Ono što je posebno važno, a to sam primijetio u kontaktima sa psima i njihovim vlasnicima, većina vlasnika pasa ne zna proštetati svoga psa. Zato i postoje ovi tečaji, kako bi se naučile osnove poslušnosti – objašnjava iskusni kinolog i ljubitelj pasa koji, kao rijetko tko, nema ništa protiv ni kada netko psa nazove kerom, što je uobičajen naziv u Šokadiji. Stipo Stanković poziva sve vlasnike štenaca da se prijave do 8. travnja na broj 098 876 266, gdje će dobiti i sve informacije o Kinološkom športskom klubu Cibalia Vinkovci. Miroslav Flego
98

pasa dosad je uspješno prošlo tečaj KŠK-a Cibalia Vinkovci
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike