Crna kronika
GRANIČNI PRIJELAZ SL. BROD

U autu švercao pušku, pištolj, bombe i palice
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Oružje je pronađeno u vozilu koje je iz smjera BiH stiglo do granice u Slavonskom Brodu

Policajci i carinici drugi su put u 20-ak dana spriječili krijumčarenje oružja na slavonskim graničnim prijelazima sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Posljednji slučaj zbio se u subotu oko 21.30 na graničnom prijelazu Slavonski Brod, kada su automobilom luksemburških nacionalnih oznaka i registracija iz smjera BiH stigli vozačica, 38-godišnja državljanka Crne Gore, i 44-godišnji suvozač, državljanin BiH.

- Detaljnom graničnom kontrolom vozila policajci su u suradnji s carinicima, na temelju naloga Županijskog suda, pretražili automobil i u prtljažniku pronašli automatsku pušku AK-47, pet spremnika sa 150 komada streljiva kalibra 7,62 x 39 milimetara, pištolj M57 s tri pripadajuća spremnika i 40 komada streljiva kalibra 7,62x25 mm, dvije ručne bombe M93, dvije teleskopske palice te osam dimnih bombi kategorije P1. Daljnji rad i kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom nastavili su policijski službenici, koji su potvrdili sumnju na počinjenje kaznenog djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Nakon kriminalističkog istraživanja 44-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske te će biti predan Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje - doznajemo od Damira Brezića iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Krijumčarenje oružja spriječeno je i 27. prosinca prošle godine, kada je oko 22 sata na granični prijelaz Stara Gradiška automobilom čeških registracija došao 35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Muškarac je carinicima rekao da nema što prijaviti, no oni u to nisu povjerovali, nego su odlučili njegovo vozilo detaljno pregledati. Njihove sumnje na krijumčarenje potvrdile su se kada su u unutrašnjosti automobila uočili oružje. Detaljna pretraga obavljena je nakon što je s nadležnog suda stigao nalog za pretragu automobila. Carinici su u suradnji s graničnim policajcima potom u prtljažniku vozila i ispod stražnjeg sjedala pronašli šest automatskih pušaka AK-47 (kalašnjikov), 12 pripadajućih spremnika i 231 komad streljiva kalibra 7,62 x 39 milimetara. Nakon kriminalističkog istraživanja 35-godišnjak je predan Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, a Odvjetništvo je, nakon što ga je ispitalo, sucu istrage predložilo da ga zadrži u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega. Sudac istrage taj je prijedlog prihvatio. Ista sudbina očekuje i 44-godišnjaka.

Sandra Lacić
POKUŠALA PROKRIJUMČARITI ZOLJE
Tijekom 2017. godine 25-godišnja djevojka u autobusu koji je iz BiH trebao ući u Hrvatsku u torbi je skrila tri zolje i jedan ručni bacač RPG 22, a to je samo jedan od brojnih pokušaja krijumčarenja oružja. Europska komisija proglasila je Balkan velikom prijetnjom navevši kako se kriminalci iz cijelog EU-a naoružavaju na tom području. “Vatreno oružje koje se krijumčari iz zapadnog Balkana i unutar njega i dalje je prijetnja za cijeli europski kontinent. Preusmjeravanje nezakonito preinačenog oružja sa streljivom bez projektila, plinskog oružja ili oružja za uzbunjivanje u pravo vatreno oružje sve je učestalije, a regija je tranzitna točka za krijumčare takva oružja”, upozorili su iz Europske komisije.
Možda ste propustili...

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana