Mozaik
POPULARNI ALBUMI NA VINILU U PROSINCU

“Dernjava” u TOP 5
najprodavanijih
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Vinil albuma "Dernjava" grupe PipsChips&Videoclips u prodaji se našao početkom prosinca prošle godine te se tako popeo na visoko peto mjesto Top-liste prodaje vinila. "Dernjava" je prvi album Pipsa na vinilu, a izdaje ga LAA. Vinil je otisnut u samo 400 komada, a može se kupiti u zagrebačkim trgovinama Dirty Old Shop, Rockmark i Aquarius, zatim u Dallas Music Shopu u Rijeci te web-narudžbom preko web-sitea grupe i na info@laa.hr. Jednostruka ploča na A strani donosi pjesme "Ljubav", "Svaku noć sam pijan", "Malena", "Bolestan" i "Rock’n’roll zvijezda", dok su na B strani "Poštar lakog sna", "Mafija", "Novac" i "Pjevač Beatlesa & Stonesa". Album je sniman od svibnja do srpnja 1995. u studijima ZKM i Rockocko, miksan u kolovozu iste godine u ljubljanskom Tivoliju, a snimatelj i producent bio je jedan od naših najnagrađivanijih producenata, Denyken.

Svojevrstan uvod u album bila je ZKM-ova "Mafija", za koju je grupa napravila nekoliko pjesama i svirala ih uživo na predstavama. Redatelj Lukas Nola tada je izjavio da je Pipse odabrao za suradnju jer su najviše predstavljali Zagreb tog doba. "Dernjava" je svojim vinilom obilježila točno 25 godina od originalnog izlaska nakon kojeg je opravdano osvojila Porina za alternativno izdanje godine i upisala se među najveće hrvatske rock-albume svih vremena.

Na vrhu liste nalazi se kompilacija "The Ultimate Collection - Greatest Hits" najboljih izvođača domaće glazbe. Dvostruki album "Jugoton Funk Vol 1.", koji donosi funk pjesme više od 20 izvođača iz 70-ih godina objavljene za diskografsku kuću Jugoton, danas Croatia Records, zauzeo je drugo mjesto. Treće mjesto pripalo je "Angel‘s Breath (Reizdanje 2020.)" istoimenog projekta glazbenika Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube. Sva tri vinila izdaje Croatia Records.

Na stranoj listi prodaje vinila prvo mjesto zauzima romantični Michael Buble s albumom "Christmas", a na trećem mjestu nalaze se Arctic Monkeys s vinilom "Live At The Royal Albert Hall". Oba albuma donosi Dancing Bear. Vječni Michael Jackson s klasikom "Thriller" osvojio je visoko drugo mjesto, za čije je izdavanje zaslužan Menart. T.K.
Najčitanije iz rubrike