Kultura
PREDSTAVA ‘’ŠTO ŽENA UMIJE’’

O feminizmu, ali i o emancipaciji, kroz tri stoljeća
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Nastala je prema motivima teksta ‘’Što žena umije’’ Marije Jurić Zagorke, iz 1901. godine

Vrijedni vinkovački kazalištarci, unatoč pandemiji koronavirusa, počeli su s probama za novu predstavu ‘‘Što žena umije‘‘, koja je plod suradnje Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ i Gradskog kazališta ‘‘Kristalna kocka vedrine‘‘, Sisak u režiji Biljane Čakić.

Predstava o muško-ženskim odnosima napisana je prema motivima humoreske “Što žena umije” Marije Jurić Zagorke, uz prilagodbu današnjem vremenu. Predstava se bavi pitanjima feminizma i ženske emancipacije u današnjem društvu te krugu obitelji, s duhovitim replikama i finom satirom.

- Ovo je tekst Marije Jurić Zagorke iz 1901. godine, njezin prvi tekst koji je izveden u zagrebačkom HNK-u, na koji se ona potpisala s tri zvjezdice. Glumci ovoga kazališta predstavu će izvesti u stilu toga vremena. Marija Jurić Zagorka bavila se muško-ženskim odnosima koji su tada bili takvi kakvi jesu. Žene su se borile za svoja prava, a danas se muškarci bore za svoja prava. Zahvalna sam da imam profesionalnu glumačku postavu, jer sami improviziraju, sposobni su glumiti u više stoljeća i odigrati više uloga. U ovoj predstavi pojavljuje se Antun Gustav Matoš, čime se pokušava obnoviti uspomena na Matoša. Mnogo problema koji se danas događaju u muško-ženskim odnosima predočit ćemo publici putem ove predstave. Mi smo u predstavu ubacili dva lika, Miru Kočonda i Zofku Kveder, feministice koje su, uz Zagorku, napravile čuda za Hrvatsku. Zagorka je prije svega htjela da se ljudi vole i nasmiju, a borila se i za ravnopravnost spolova - rekla je Biljana Čakić, redateljica predstave.

Prema riječima Selene Andrić, glumice u predstavi, dosta je zahtjevno za igrati, jer glumci igraju u tri vremenske razine, odnosno u 18., 19. i 21. stoljeću, a Vladimir Andrić dodao je kako su upravo muško-ženski odnosi važna tema, jer i sama predstava ima neki svoj podnaslov "Priča o feminizmu".

- Prava žena jedna je vrlo ozbiljna tema kako u 19. stoljeću, tako i danas. Imamo dobru glumačku postavu, tako da vjerujem u uspjeh predstave - rekao je Andrić.

Dramatizaciju i tekst za predstavu napravila je Biljana Čakić, redateljica predstave, prema motivima navedene jednočinke Marije Jurić Zagorke, za scenografiju je zadužen Davor Molnar, za kostime Zdenka Lacina, a dizajn plakata i programske knjižice prepustili su Mireli Andabak, film će snimiti Darko Bušnja. Glumački ansambl čine: Matea Marušić, Selena Andrić, Vladimir Andrić, Vedran Dakić, Nataša Veselinović i Zorko Bagić.

Mario Kokaj
Potrudit ćemo se održati premijeru
Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta ‘’Joza Ivakić’’, istaknuo je kako se ideja o predstavi rodila otprilike prije tri-četiri godine. - Imali smo gostovanje u Kumanovu i Krivoj Palanci, gdje sam zamolio Biljanu Čakić da mi pripremi Zagorkine tekstove. Nakon nekog vremena, odlučili smo da tekst ‘’Što žena umije’’ postavimo u naše vinkovačko kazalište, što mi je posebno drago. Kako su na snazi mjere Stožera, mi ćemo se potruditi da sve pripremimo kako je i zamišljeno, odnosno da premijera bude 5. ožujka u našem kazalištu. Hoće li se moći i odigrati? Vjerujem da hoće. Počeli smo s probama na sceni, tako da se veselim još jednoj predstavi, a ovo je ujedno i naša prva koprodukcija sa kazalištem iz Siska - rekao je Rečić.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike