Ekonomija
NISKE TEMPERATURE ŠTITE OD NAMETNIKA

Hladnoća i snijeg su usjevima dobro došli
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Niske temperature u Slavoniji pomalo su zabrinule ratare iako znaju da temperature ispod ništice u zimskim mjesecima pogoduju većini ratarskih kultura jer ih štite od nametnika, ne štete razvoju biljke i korijena. No stručnjaci uvjeravaju kako nema mjesta zabrinutosti i ratarima preporučuju da valja slušati savjete stručnjaka. Ponegdje u Hrvatskoj snježni je pokrivač debelji i od 20 centimetara, a u Slavoniji se mjeri tek nekoliko centimetara.


U vinkovačkom i vukovarskom kraju dva je centimetra, ali nema nade da će biti deblji jer već za sljedeće dane meteorolozi predviđaju proljetne temperature.


Anica Pavičić, viša stručna savjetnica, specijalistica za ratarstvo Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, kaže kako su od strnih žitarica na niske temperature najotpornije raž, pšenica, tritikale, ječam, zob, ali i podsjeća kako otpornost na niske temperature nije jednaka kod svih sorti, odnosno različite sorte različito su otporne na niske temperature.


- Pšenica posijana u optimalnom roku sjetve, dobro razvijena i ishranjena, koja je prošla proces kaljenja, može podnijeti temperature 15 stupnjeva ispod ništice, nekoliko dana, a s daljnjim snižavanjem temperature skraćuje se i period koji biljke mogu izdržati. Snježni pokrivač debljine 10 - 15 centimetara štiti mlade biljke od niskih temperatura, izmrzavanja i propadanja. Različiti su uzroci koji mogu utjecati na sposobnost biljaka da podnesu niske temperature, primjerice, kasna sjetva, pa biljke nisu ušle u zimu dovoljno razvijene, slabo ishranjene biljke, povećana količina oborina, kiselost tla i slično. Nakon otapanja snijega ratari bi trebali ukloniti eventualni višak vode na površinama te nakon toga, kada temperature budu pozitivne i krene vegetacija, obaviti prihranu i zaštitu usjeva – savjetuje Anica Pavičić.


Vinkovački ratar Rudolf Ač, koji obrađuje oko 140 hektara, najviše svoje zemlje, a nešto i u zakupu, ne strahuje da će usjevima niske temperature naškoditi. Jesenas je zasijao 40 hektara pšenicom i 15 hektara ječmom, a to su, uz uljanu repicu, kulture koje dobro podnose zimu i niske temperature, za razliku od kukuruza i soje, koji se u uvjetima kakvi su trenutno u Slavoniji smrznu. - Stanje usjeva za sada je odlično. I snijeg od nekoliko centimetara je dobrodošao, a kada bi temperature bili i niže, bilo bi dobro, posebice zbog glodavaca koji su jesenas napali polja. Hadnoća ubija štetočinje i zato mi ratari volimo kada je zimi hladno, jer najbolje je štetnike uništavati prirodno, a ne kemijskim sredstvima, što bismo morali da nije ovako hladno, a to nam i povećava troškove. Na poljima sada nemamo posla, ali na imanju uvijek ima nešto za raditi. Sada pripremamo i servisiramo poljoprivredne strojeve kako bi bil ispremni za veljaču, kada krećem u prihranu ječma i pšenice - kaže Rudolf Ač.
Miroslav Flego
Za sredinu tjedna meteorolozi najavljuju jutarnje temperature u plusu, a dnevni maksimumi prelazit će 10 stupnjeva
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike