Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Valjda smo konačno skinuli utege s nogu
Objavljeno 17. siječnja, 2021.
Hrvatska je ostvarila uvjerljivu pobjedu, premda je 40-ak minuta s Angolom bilo vidljivo da je Japan donio veliku nervozu

Hrvatska je ostvarila prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Pala je Angola sa 28:20, ali se nervoza iz Aleksandrije osjetila čak do Hrvatske.


Ostvarili smo uvjerljivu pobjedu i dobili neke potvrde. Ivan Martinović definitivno je rješenje za vanjski šut, dobili smo napadački i Marka Mamića, a za Katar u utorak (19. siječnja) odmorili smo Domagoja Duvnjaka, koji je posljednjih 20-ak minuta susret gledao s klupe.

Japan donio grč

Mučili smo se prvo poluvrijeme. Očito je utakmica s Japanom stavila utege na noge. Ponovno smo krenuli s 5-1 obranom, Duvnjaku su leđa čuvali Brozović, Musa i Mamić. U napadu smo zaigrali bez ljevaka na vanjskim pozicijama. Od početka susreta priliku u napadu dobio je igrač NEXE-a Janko Kević. U prvom napadu u svom debiju na svjetskim prvenstvima zaradio je sedmerac. Odigrao je Kević aktivan susret, preuzimao je organizaciju igre. Problemi u prvom poluvremenu bili su opet u obrani. Nedostajalo je agresivnosti, a u napadu vratar Muachissengue skinuo je na početku sedmerac Horvatu, potom i čistu kontru Štrleku. Červar je u obrani opet tražio različite 5-1 varijante pa smo tako vidjeli i Štrleka i Marića na prednjem, u zoni čak sva tri naša pivota (Marić, Musa i Brozović). U napadu u posljednjih desetak minuta zaigrao je Ivan Martinović. Ponovno je pokazao potencijal, odvažio se i zabio dva pogotka. Dobitak su bili i pogodci Mamića s pozicije lijevog vanjskog. Nakon njegova pogotka u 21. minuti za vodstvo od 8:6 pomislili smo kako će stvari konačno krenuti u dobrom smjeru. Međutim, slijedile su nove pogreške, Nascimento (a nije Pele, nap. a.) izvana s dva pogotka i Teca s crte preokreću u korist Angole. Na odmor se ipak otišlo s našom minimalnom prednosti. Na time-outu Červar je tražio igru "sedam na šest". Završio je akciju Čupić za vodstvo od 12:11.

Zabili Jaganjac i Kević


Nervoza se nastavila i u uvodnim minutama nastavka. Prvi put zaigrali smo u 6-0 obrani, a tako smo stajali većim dijelom drugog poluvremena. Da nas je još tresla nervoza, pokazala je i akcija kada je Duvnjak presjekao loptu, a u kontri ni jedan mu se igrač nije ponudio. Naš je kapetan, uz ljutnju na sebe i druge, napravio korake. Pomogli su i Angolci. Chikola je pri izvođenju sedmerca pogodio Pešića u glavu. Našem vrataru pisala se obrana, a igraču Angole crveni karton. Prikazali su se Angolci iznimno grubom momčadi. Imali su čak 14 minuta isključenja. Hrvatska je prelomila susret u 41. minuti, kada je Čupić iz sedmerca donio vodstvo od 18:13. Angolci su uzvratili dvama uzastopnim pogodcima, ali to je bila posljednja prijetnja. Marić je nastavio biti učinkovit s crte, a kada je Pešić vrhom patike skinuo šut s krila Pascoualu u trenutku kada je Hrvatska imala dva igrača manje (Musa i Šarac), postalo je jasno da se suparnik pomalo gubi. Odličan je bio Čupić. Martinović se potpuno opustio. U 52. minuti, nakon što je drugi put isključen Šarac, prvi put zaigrao je i Halil Jaganjac. Uz Martinovićeve pogotke i Jaganjac je demantirao Červarovu tezu "kako mi nemamo vanjskih šutera". Pretkraj je svoj prvi pogodak na SP-u zabio i 34-godišnji Kević pa će susret biti zapamćen po tome da su se oba igrača NEXE-a upisala među strijelce.


Krešimir Lacković
Katar
U UTORAK ZA PRVO MJESTO
HRVATSKA 28 (12)

ANGOLA 20 (11)

ALEKSANDRIJA – Rukometna dvorana Borg al Arab. Suci: Youcef Belkhiri i Sid Ali Hamidi (Alžir)

HRVATSKA: Pešić (5+2), Šunjić, Mandić 1, Duvnjak, Jaganjac 1, Brozović 2, Čupić 6(3), Martinović 5(1), Kević 1, Šarac, Šebetić 1, Štrlek 2, Marić 4, Mamić 4, Musa i Horvat 1(1)

ANGOLA: Muachissengue (5+1), Gouveia (2+1), Pestana 2, Maneco 2, Quitongo, S. Da Silva, Chicola 1, C. Lopes, Abreu, Ferreira 4, Antonio, Couveiro, Teca 3, Aquiar, Nascimento 3, Tati 2, Panzo, Pascoal 1(1), Hebo 1 i Elias 1

SEDMERCI: Hrvatska 6(4), Angola 4(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta (Mamić 2, Brozović 2, Musa 2, Šarac 2+2, Martinović.), Angola 14 minuta (Pestana 2, Ferreira 2+2+2, Chikola 2, Panzo 2, Aquiar 2). Crveni karton: Chikola, Ferreira (Angola)
Najčitanije iz rubrike