Svijet
NOVI PREDSJEDNIK NJEMAČKOG CDU-A

Laschet - graditelj političkih mostova
Objavljeno 17. siječnja, 2021.
Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU). Na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja on je pobijedio Friedricha Merza.


Laschet slovi kao predstavnik umjerene struje i graditelj političkih mostova te je blizak sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel, čije će smjernice kao novi čelnik stranke i nastaviti. Merz je predstavnik konzervativnijeg dijela stranke. Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku. "Moramo biti jasni u onome čemu težimo, ali ne smijemo polarizirati", rekao je 59-godišnji Laschet nakon izbora. On je dodao, imajući u vidu ovogodišnje parlamentarne izbore, da CDU može opet pobijediti samo ako i dalje bude stranka centra. "Ono što ja donosim sa sobom kao novi predsjednik stranke je iskustvo u vladajućim strukturama, vodstvo velike savezne pokrajine i približavanje različitih interesa", rekao je Laschet.
Na izboru za čelnika CDU-a Laschetu je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković te mu poručio kako se raduje nastavku kvalitetne suradnje. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike