Novosti
POTRAŽNJA ZA RADNICIMA LANI PALA ZA 26,5 POSTO

Snažnije se zapošljavanje očekuje u graditeljstvu, a ostalo će ovisiti o sezoni
Objavljeno 18. siječnja, 2021.

Potražnja za radnicima prošle je godine pala za četvrtinu u odnosu prema 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu. Ističe se to u analizi HGK, u kojoj se ističe kako će iznimka biti sektor graditeljstva koji će zbog obnove od potresa snažnije zapošljavati.


"U 2020. godini poslodavci su preko HZZ-a tražili 164.760 radnika, što je bilo 26,5 posto manje nego prethodne godine. Osobito snažno smanjenje potražnje za radom bilo je od travnja do lipnja, kada je potražnja pala za oko 60 posto. No tijekom ljeta osobito, ali i krajem godine, pad potražnje bio je znatno blaži, od rujna do prosinca oko 15 posto. To znači da se stanje stabilizira, pa je realno očekivati da će se potražnja normalizirati, zajedno s gospodarskim oporavkom", istaknuo je glavni ekonomist HGK Zvonimir Savić. Napominje da je održanje razine zaposlenosti u 2020. ostvareno na izvanrednim osnovama (radnici koji nisu radili zbog zabrane rada, ali su ostali zaposleni zbog vladinih subvencija plaća), što je rezultiralo smanjenjem produktivnosti. "Stoga u ovoj godini s gospodarskim oporavkom ne treba očekivati snažniju potražnju za radom, jer će se taj dio radno nekorištenih zaposlenika iz 2020. reaktivirati, pa poslodavci neće imati potrebu snažnijeg zapošljavanja novih radnika. Iznimke će biti građevinski sektor, koji je i u 2020. imao rast potražnje za radom zbog potresa, te sektor turizma, ovisno o inozemnoj potražnji, odnosno suzbijanju epidemije", pojasnio je Savić. On dodaje kako bi turizam mogao dijelom povući i druge sektore, primarno trgovinu.

Problemi domaćeg tržišta rada povezani su s negativnim demografskim trendovima. Prosječna dob stanovništva u posljednjih osam godina povećana je za 1,8 godina, a očekivano trajanje života povećalo se za 1,6 godina. To je snažan ograničavajući faktor potencijalnog rasta gospodarstva koji se trenutačno najviše manifestira u radno intenzivnim djelatnostima niže tehnološke složenosti. "Kako demografske projekcije pokazuju negativna kretanja te smanjenje broja stanovnika na oko 3,8 milijuna već 2030. godine, nedostatak radne snage i dalje će se morati primarno rješavati uvozom, koji je ukidanjem kvota potpuno liberaliziran", navodi se u analizi. Savić naglašava kako dio rješenja moramo tražiti i u reaktivaciji ekonomski neaktivnog radno sposobnog stanovništva kojeg je bilo 871.000 tijekom prva tri kvartala 2020. D.Pav.
U prva tri kvartala 2020. stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva bila je 66,9 posto
Možda ste propustili...