Regija
VRIJEDNOST INVESTICIJE 2,7 MILIJUNA KUNA

Bošnjaci dobivaju novi trg
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Bit će sagrađena fontana i spomenik u obliku oborka iz kojega se izdiže križ
BOŠNJACI

Do početka svibnja bit će završena gradnja trga u središtu Bošnjaka, smještenog uz Dom kulture, koji će biti mjesto okupljanja i druženja mještana, ali i svih putnika namjernika koji posjete to selo bogate tradicije. Radovi su počeli sredinom prosinca, a vrijednost projekta je, doznajemo od načelnika Andrije Juzbašića, 2,7 milijuna kuna.

Sufinancirat će ga Ministarstvo regionalnog razvoja i Fondova EU-a, a najvećim dijelom Općina iz vlastitih sredstava. Riječ je zapravo o proširenju postojećeg Trga fra Bernandina Tome Leakovića, koji je otvoren 2013. godine. Zbog skučenosti nametnula se potreba za osiguranjem dodatnog prostora od javnog značenja, koji bi bio u funkciji mještana, centru Bošnjaka dao jednu novu vizuru i oživio ga s novim sadržajima. Rješenje je pronađeno u kupnji susjedne kuće koja je srušena i na tome mjestu počinju nicati obrisi novoga trga koji će se prostirati na ukupno 1200 kvadrata. Ondje će biti sagrađena fontana, postavljena interaktivna ploča, koja je, napominje Juzbašić, jako važna jer će zainteresirani posjetitelji moći dobiti sve podatke o Bošnjacima, turističkoj ponudi i zanimljivostima toga naselja.

Na trgu će svoje mjesto dobiti i spomenik svim Bošnjačanima koji su dali život za Republiku Hrvatsku i svoje selo, žrtve krvavih bošnjačkih izbora iz 1897. godine, hrvatski branitelji... Zanimljivim idejnim rješenjem predviđena je gradnja križa koji se izdiže iz oborka. Riječ je o drvenoj posudi kružnog oblika kojom su ljudi grabili žitarice, a oborak je jedan od simbola ovoga sela, o čemu govori i dvostih poznate šokačke pjesme: "Bošnjaci se nadaleko znaju po oborcim i po šlingeraju."

Oborak je nekada imao veliku uporabnu vrijednost i Bošnjačani su ga, kao svoj zaštitni znak, odlučili ugraditi u postolje spomenika. Iz njega će se izdizati križ, a na okolnim pločama bit će ispisana imena. Na trgu će biti postavljena i urbana oprema, klupe, koševi, a puno će se pozornosti pokloniti uređenju hortikulture i sve će to dati poseban ugođaj središtu Bošnjaka.

- Želja mi je da Bošnjačani, posebice mladi, prepoznaju ovu lokaciju kao mjesto svakodnevnog okupljanja i druženja. Vjerujemo da će se i situacija s pandemijom koronavirusa konačno smiriti i da ćemo uskoro svi skupa nastaviti normalno živjeti. Ovdje planiramo organizirati razna događanja, koncerte, skupove, proslave, jednom riječju, ovo bi trebalo biti naše središnje mjesto okupljanja i mislim da će ubrzo i zaživjeti - zaključio je Juzbašić.

Ovog će proljeća u Bošnjacima biti završena i gradnja 6,7 milijuna kuna vrijednog Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća", koja će objediniti vrlo bogatu tradiciju i ponudu tog sela, kao i gradnja nove Lovačke kuće.

Reprezentativni objekt, vrijedan dva milijuna kuna, s 15-ak ležajeva, posjetiteljima će u prirodnom okruženju omogućiti kvalitetno provođenje vremena.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike