Mozaik
POVIJESNI ZIMSKI USPON NA K2

Trijumfalni uspon na K2 zasjenila tragedija  
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Deset Šerpa, iskoristivši lijepo vrijeme, osvojilo je u subotu K2. Prilikom spuštanja poginuo je španjolski planinar

U subotu se ekipa iznimno talentiranih nepalskih planinara prvi put zimi popela na drugi najviši vrh na svijetu K2 (Chhogori), visok 8611 metara. On se nalazi u pakistanskom planinskom masivu Karakorum i posljednji je od 14 vrhova viših od 8000 metara koji je ostao neosvojen u zimskim uvjetima. Na žalost, euforiju zbog zimskog osvajanja K2 prekinula je pogibija španjolskog planinara Sergia Mingote, koji je pao u provaliju prilikom silaska iz logora 1 u napredni bazni logor.


- Uspjeli smo, vjerujte mi, uspjeli smo - popeli smo se na nikad ispenjani vrh. "Divlja planina", Karakorum, svladana je u najopasnijoj sezoni - zimskoj. Nepalski penjači konačno su stigli na vrh K2, u 16.58 prema lokalnom vremenu - javio je Šerpa Chhang Dawa. Dodao je da su planinari pokazali solidarnost čekajući jedni druge na strmini tridesetak metara ispod vrha kako bi svi zajedno zakoračili na K2 pjevajući nepalsku himnu "Sayaun Thunga Phool Ka".


Na vrhu je stajalo deset planinara iz dvije udružene nepalske ekspedicije: Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kilu Pemba Sherpa i Sona Sherpa.
Inače, ovogodišnje je osvajanje K2 zamalo bilo otkazano zbog raznih peripetija, lošeg vremena i orkanskih vjetrova koji su prije nekoliko dana potpuno uništili logor 2 i dio fiksne užadi. Unatoč preprekama, Nepalci su prvi uspjeli doći do logora 4, na 7800 metra, gdje ih je dočekalo vedro vrijeme. Otamo su jasno vidjeli glavne orijentire uspona, zastrašujući viseći serak iznad žlijeba Usko grlo, na 8200 metara, te izloženu traverzu, koja vodi do samog vrha. Planinari nisu oklijevali te su iskoristili povoljno vrijeme za završni uspon, na koji su krenuli iz logora 4 u subotu, u jedan nakon ponoći. Za sada nisu poznati detalji završnog uspona, jesu li imali tehničkih i problema s disanjem, visinskom bolešću i je li tko od njih došao na vrh bez dodatnog kisika. Iako se spuštaju, Nepalci se i dalje nalaze na iznimno velikoj nadmorskoj visini, kao i tridesetak planinara iz cijelog svijeta koji pokušavaju iskoristiti vremenski prozor kako bi se popeli na vrh prije nadolazećih nemilosrdnih oluja.


Dario Majetić
POVIJEST ZIMSKIH USPONA NA K2
Prije 67 godina (31. srpnja 1954.) talijanski planinari Achille Compagnoni i Lino Lacedelli prvi su se popeli na surovi K2 u ljetnoj sezoni, a na vrhu je 1993. stajao i Stipe Božić. Povijest zimskih ekspedicija na K2 je sljedeća: 1987./1988. - poljsko-kanadsko-britanska ekspedicija do 7300 metara; 2002./2003. - Netia, poljska zimska ekspedicija K2 do 7650 metara; 2011./2012. - ruska ekspedicija do 7200 metara; 2017./2018. - poljska nacionalna zimska ekspedicija do 7600 metara, i konačno 2020./2021.: nepalska K2 zimska ekspedicija na 8611 metara.
Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

Najčitanije iz rubrike