Osijek
MEĐU 490 VJENČANIH PAROVA U 2020.

Rekli smo “da” i imali svadbu unatoč koroni
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Mladenci su imali mnogo peripetija, posebice oko svadbe, no u 2020. vjenčala su se samo četiri para manje nego 2019. godine

Brojna vjenčanja čije je pomno planiranje počelo još u 2019. godini, možda čak i prije, mnogi su mladenci u 2020. godini odgađali (neki i više puta) zbog situacije s koronavirusom koja je već u zimu 2020. pomutila planove - poslovne i privatne, a među potonjima i ona vezana uz tzv. sudbonosno da. Ima i nekih koji nisu odustali od vjenčanja, ali su svadbu odgodili za manje restriktivna vremena.

Podsjetimo, ponajprije smo prošli gotovo dvomjesečni lockdown, a potom su donesene mjere koje nisu išle naruku organizaciji svadbe, posebice kada je riječ o broju gostiju. Za Glas Slavonije tada su svjedočili mladenci koji su, zbog donesenih zabrana, odnosno epidemioloških mjera, morali srezati planiran broj gostiju, pa čak i potpuno otkazati svadbe jer su ugostiteljski objekti bili zatvoreni.

No ljubav nađe način. Tako je u Osijeku u 2020. u Maticu vjenčanih upisano 490 parova, što je samo četiri para manje nego 2019., ali i 26 parova više nego 2018. Među mladencima iz pandemijske 2020. i naši su sugovornici - Zdenka Lacina i Dinko Pitlik te Marija Buntić i Mislav Pongrac. Oba su para imala svadbu u Belom Manastiru - Zdenka i Dinko odlučili su se za etnoselo "Baranjski divani" koje se nalazi u nastavku hotela "Patria", u kojemu su se proveselili Marija i Mislav. Oba para priznaju da je oko vjenčanja i svadbe bilo poprilično neizvjesnosti zbog pandemije, no nisu se dali omesti.

- Vjenčali smo se 28. kolovoza i u to je vrijeme maksimalan dopušten broj osoba u zatvorenom prostoru bio 100. No mi smo bili odlučili da ćemo imati svadbu na otvorenome, uz prekrasno jezero, samo smo strepjeli hoće li biti lijepo vrijeme. Ne da je bilo lijepo, već genijalno, jer zbog zvučnika i glazbe nije čak bilo ni komaraca - priča 40-godišnja Zdenka Lacina Pitlik koja je, zajedno sa šest godina starijim suprugom Dinkom Pitlikom na svadbi naposljetku imala 110 uzvanika. Sa zadovoljstvom kaže kako nitko nije ni bio pozitivan na koronavirus uoči svatova, a ni nakon bajkovite fešte u prelijepom baranjskom okružju. Zdenka čak nije imala ni problem s nabavom vjenčanice jer ju je dala šiti, a na vrijeme su uspjeli nabaviti i sve ostalo potrebno za vjenčanje koje gosti ovog zanimljivog bračnoga para neće zacijelo nikada zaboraviti. Ljetna noć, idiličan prostor i, što je najvažnije, odlično raspoloženje svih prisutnih više su nego dobri razlozi da ga nazovu vjenčanjem iz snova.

Samo tri tjedna kasnije, 18. rujna 2020., u hotelu "Patria" svadbenu su svečanost priredili Marija i Mislav, uz prethodno crkveno vjenčanje u Župi sv. Martina u Belom Manastiru. Civilnoj zaštiti prijavili su broj i popis gostiju, a bilo ih je oko 180.

- Planirali smo ih oko 300, no oni koji nisu došli ili su sami otkazali dolazak zbog cijele situacije s koronavirusom ili su pak bili starije osobe pa također zbog tog razloga nisu prisustvovali našem vjenčanju. Uz to, supruga je iz Hercegovine, pa je dosta gostiju iz toga kraja izostalo, kao i neki pozvani iz Njemačke. No nismo posustali jer se to, rekao bih, moralo riješiti na dogovoren datum - kroz smijeh priča Mislav, dodajući kako su se on i buduća supruga nadali da će se nakon proljetnog lockdowna situacija stabilizirati do rujna. Međutim, krenulo je povećanje broja zaraženih osoba, što ih je, priznaje, na trenutak izbacilo iz ravnoteže, no naposljetku su se na svadbi svi odlično proveli i, što je najvažnije, uplovili su u bračne vode, što su oboje jako željeli i planirali gotovo do najsitnijeg detalja.

- Nismo čak morali ni nositi maske, a nosilo ih je, kao i rukavice, sve osoblje hotela. Plesali smo, grlili se kao što je to uobičajeno u svatovima, bez prevelikoga razmaka, a sve je proteklo u najboljem redu na opće zadovoljstvo - prisjeća se Mislav koji je, ipak, zajedno s Marijom, odustao od nekoliko poziva u svatove u 2020. godini. Veseli se, kaže, što će kad sve ovo s koronavirusom prođe, nadoknaditi sve propuštene fešte, uz naglasak da im je najvažnije što svoju nisu propustili.

Marija Mihelić
GRAĐANSKIH BRAKOVA 316, VJERSKIH 174
Unatoč tome što je 2020. obilježila pandemija, u Matici vjenčanih Osijek u 2020. godini upisano je 490 sklopljenih brakova, što je samo četiri braka manje nego godinu prije. Od toga broja 316 brakova sklopljeno je u građanskom, a 174 braka u vjerskome obliku. Sudeći prema broju razvoda u istoj godini, čini se da je, koroni unatoč, ljubav bila više nego dvostruko jača. Naime, prema broju dostavljenih presuda o razvodu braka Matičnome uredu, 210 bračnih parova razvrgnulo je svoju bračnu zajednicu u 2020. godini.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana