Zdravlje
NUTRICIONIZAM PREDNOSTI FERMENTACIJE

Blagodati kiselog kupusa iskoristite već ove zime
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala

Brojni su razlozi da svoju svakodnevnu prehranu obogatimo jelima na bazi kiselog kupusa. No s obzirom na njegovu ljekovitost, nisu na odmet ni blagotvorne kure sirovim kiselim kupusom, kojima na vrlo jednostavan i prirodan, ali učinkovit način možemo i dodatno ojačati organizam, spriječiti pojavu nekih bolesti ili se riješiti nekih zdravstvenih teškoća.

Kiseli se kupus povezuje s vitaminom C i jačanjem imuniteta, no bilo bi nepravedno zanemariti njegove druge sastojke i blagodati koje pruža organizmu. Kiseli kupus fermentirani je proizvod s mnogo zdravstvenih pogodnosti. Smatra se da potječe iz Kine, gdje se pravio još prije nekoliko tisuća godina. Najveću vrijednost kiselom kupusa daje fermentacija, konzerviranje kupusa biološkim putem s pomoću mikroorganizama. U tom procesu nastaje mliječna kiselina, koja djeluje kao konzervans i daje okus proizvodu.

Kiseli kupus djeluje protuupalno, snižava koncentraciju kolesterola u krvi, pomaže probavi, jača imunitet. Kiseljenjem kupus mijenja svoj okus i teksturu te postaje sasvim nova namirnica. Kvalitetu kiselog kupusa podcjenjujemo, jer bi se s pravom trebao nazvati superhranom. Hranjive tvari u sirovom kupusu kao namirnici te aktivne tvari nastale njegovim kiseljenjem zajedno djeluju pozitivno na naše zdravlje. Pojednostavljeno govoreći, kupus zadržava cijenjene karakteristike kupusnjača, a kiseljenjem dodatno dobiva na vrijednosti. U konačnici je kiseli kupus izvor karotenoida, folata, vitamina C, mangana, prehrambenih vlakana. Nadalje, tu su i glukozinolati, koji potiču antioksidativnu aktivnost enzimskih sustava u organizmu, flavonoidi, koji štite krvne žile od oksidativnih oštećenja, te izotiocijanati, koji smanjuju rizik od pojave nekih vrsta raka.

U kućnim uvjetima dovoljne su samo bakterije koje prirodno postoje u kupusu. Zato je bitno dobro oprati ruke, radne površine i sve posude koje će doći u kontakt prilikom pripreme kupusa. Kiseli kupus pomaže probavnom sustavu jer sadržava probiotike, dobre bakterije. Danas se zna da probavni sustav čovjeka ima utjecaj ne samo na zdravlje probave nego i na imunitet u cijelosti te mentalno zdravlje. Svakako, to se još istražuje i u budućnosti će biti vrlo zanimljivo pronalaziti vezu između zdravlja i crijevne probiote. Probiotici u kiselom kupusu mogu pomoći osobama koje uzimaju antibiotike da vrate svoju crijevnu floru u ravnotežu. Smanjuju količinu plinova, sprječavaju zatvor i dijareju, kao i simptome koji se povezuju s ulceroznim kolitisom.

Probiotički sojevi u hrani mogu pomoći mentalnom zdravlju i ublažavanju simptoma kao što su anksioznost, depresija, autizam itd. Kiseli kupus sadržava bakterije mliječno-kiselog vrenja bez kojih bi u crijevima prevladale patogene bakterije i gljivice te izazvale različite bolesti. Dobre probiotičke bakterije pomažu liječenje proljeva, zatvor, olakšavaju tegobe kod iritabilnog crijeva, infekcija mokraćnog sustava, smanjuju i rizik od pojave kandidijaze, a neki vjeruju da čak smanjuju rizik od pojave raka. Kiseli kupus djeluje protuupalno, snižava koncentraciju kolesterola u krvi, pomaže probavi i jača imunitet.

Jedan od razloga blagotvornog utjecaja kiselog kupusa na zdravlje u činjenici je da su njegovi nutrijenti lakše dostupni nego u svježem kupusu. Neki vjeruju da je iskoristivost vitamina C iz kiselog kupusa čak 20 puta veća nego iz sirovog.

Želimo li da naša svakodnevna prehrana bude kvalitetna, povrće neizostavno mora biti njezin sastavni dio. Treba se konzumirati i za ručak i za večeru. Ipak, nije svejedno kako ga pripremamo. Primjer za to je upravo kiseli kupus. Obiluje vitaminom C, no valja imati na umu da je to nutrijent topiv u vodi te se povećano gubi dugotrajnim ispiranjem kiselog kupusa. Stoga prije pripreme jela kupus isperite tek toliko da se ukloni višak soli.

S obzirom na to da je vitamin C osjetljiv na visoku temperaturu, kiseli je kupus najbolje jesti na salatu. Kupus malo isperite te mu dodajte usitnjeni peršin, češnjak i maslinovo ulje. Ukusna je i salata od kiselog kupusa začinjena češnjakom, paprom, slatkom paprikom i maslinovim uljem.
Jasminka Knežević
Ximperfer
UBus etur, quas demquid eliberit, tenempore cum
S obzirom na to da je vitamin C osjetljiv na visoku temperaturu, kiseli je kupus najbolje jesti na salatu
Za podizanje imuniteta
Za podizanje imuniteta te općenito za dobro zdravlje svaki dan pojedite 2-3 žlice naribanog kiselog kupusa ili jutro započnite zdjelicom mješavine od 2 jušne žlice naribanog kiselog kupusa, naribane jabuke i naribane sirove cikle. Za ukusnu salatu pomiješajte 200 g naribanog kiselog kupusa s 1 naribanom jabukom i 50 g sušenih grožđica i prelijte umakom od 2 jušne žlice vinskog octa, 2 jušne žlice ulja i malo soli.
Antioksidativno djlovanje vitamina C
Zahvaljujući pozitivnom djelovanju probiotika, kiseli je kupus odličan za naš imunosni sustav. Svakako treba spomenuti i antioksidativno djelovanje vitamina C. Neke studije povezuju kiseli kupus i prevenciju raka. Osobe koje u svom jelovniku imaju fermentirane namirnice višestruko pomažu zdravlju. Kiseli kupus sadržava i dosta vlakana, što zajedno s probioticima pomaže zdravlju srca.
Pridonosi mnogo lakšoj probavi
Smatra se da jedna šalica kiselog kupusa sadržava oko tri bilijuna kolonija mikroorganizama. Kiseli kupus sadržava različite probiotičke sojeve, što mu daje prednost. Istraživanja su do sada utvrdila oko 28 sojeva. Poznato je da svaki soj ima svoje učinke na zdravlje. Kiseli kupus sadržava i različite enzime koji mogu pomoći lakšoj probavi određenih namirnica.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike