Svijet
NEGIRA KRIVNJU OPTUŽENIH ZA RAKETIRANJE BANSKIH DVORA

Beogradski odvjetnik tvrdi da su svjedoci optužbe lažni i potkupljeni
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
Prema pisanju beogradske Politike, optužnicu hrvatskog Državnog odvjetništva protiv generala JNA Ljubomira Bajića i još petorice okrivljenih za raketiranje zrakoplovima Banskih dvora 7. listopada 1991. obrana će lako srušiti i osloboditi okrivljene. Beogradski odvjetnik Dušan Bratić, koji u Srbiji zastupa Bajića i sve optužene u slučaju "Banski dvori", ne sumnja u pobjedu jer "su dokazi optužbe na staklenim nogama, a glavni svjedoci lažni i potkupljeni". Među tim "lažnim svjedocima" je i bivši KOS-ovac Mustafa Čandić, koji je bio svjedok Haškog suda na suđenju Slobodanu Miloševiću, a za kojega odvjetnik Bratić kaže da je kao operativac KOS-a eksplozivom dizao u zrak vozila "nepodobnih političara" i poslije bježao od Srbije, Makedonije do Nizozemske da bi završio u Hrvatskoj gdje je sigurnosnim službama rekao što zna o raketiranju Banskih dvora. Sada je u Zenici pa odvjetnik Bratić zaključuje kako je "riječ o plaćenom teroristu i lažnom svjedoku po pozivu službi". Drugi svjedok je časnik Dušan Radaković iz Banje Luke koji je, kako tvrdi Bratić u Politici, od Hrvatske dobio stan u Zadru za "lažno" svjedočenje.


"Hrvatsko tužiteljstvo i sigurnosne službe ne bave se prikupljanjem dokaza o tome što se zaista dogodilo, već prikupljanjem izjava koje bi poduprle onaj iskaz koji je dao Mustafa Čandić, a on je iznio još 1994. jednu besmislenu priču kako su se njemu hvalili, dva dana nakon događaja, optuženi Slobodan Jeremić i Čedo Knežević, da su to oni izveli, čak i Knežević koji nije pilot, niti je letio. To samo pokazuje površan pristup istražnih tijela koja sigurno nisu konzultirala hrvatske pilote prije pisanja optužnice. Svjedoci u predmetu ‘Banski dvori‘ jesu lažni, svi osim Tihomira Pezelja, koji vjerojatno ne laže, samo je pobrkao događaje, odnosno ni sam nije siguran ima li to što je vidio veze s Banskim dvorima", kaže za Glas Slavonije odvjetnik Bratić. Dodaje kako tvrdnje da su Čandić, Radaković, Amadeo Mandić i Josip Maltarić "lažni svjedoci temelji na dokazima koje obrana posjeduje i na zakonima logike" te detaljno analizira gdje su svjedoci bili određenih dana i što su mogli vidjeti ili doznati.


Za Radakovića tvrdi da je bio pomoćnik zapovjednika 105. lovačko-bombarderskog puka u Zemuniku i kasnije na Udbini, zadužen za zrakoplovno-tehničko osiguranje, što znači da je bio zadužen i za ubojita sredstva, bombe, rakete i naoružavanje zrakoplova prije djelovanja te postavljanje i podešavanje upaljača, pa Bratić misli kako je u strahu da i sam ne bude optužen kao suučesnik pristao na "lažno" svjedočenje.
"Mandić je pilot, Hrvat, koji je svjedočio da mu je pilot iz Beograda nekom prilikom rekao da su to izveli s Udbine i koji piloti, ali obrana ima čvrste dokaze da svjedok ne govori istinu. Vjerojatno pristaje govoriti što je istrazi potrebno jer je i sam sudjelovao u bombardiranju i raketiranju po Hrvatskoj dok nije otišao iz JNA. Maltarić pak svojim iskazom brani sebe. Kako? Tako što je bio pomoćnik generala Bajića za zrakoplovnu potporu, a to znači da je pripremao svako borbeno djelovanje i sudjelovao u puno njih, a poslije analizirao, radi ugradnje iskustava u iduća djelovanja - sve dok je bio na toj dužnosti, a bilo ih je puno od lipnja 1991." kaže Bratić, za kojega su Banski dvori legitimni vojni cilj i dodaje kako će zatražiti da na zagrebačkom sudu on brani optužene. M.Flego
Beogradski odvjetnik Dušan Bratić zatražit će da na zagrebačkom sudu on brani optužene
Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike