Ekonomija
SURADNJA VUKOVARSKE I ZADARSKE ŽUPANIJE

Žele otvoriti Centar za preradu mesa u Ninu
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
Kvalitetnim mesom opskrbljivat će ga svinjogojci iz najistočnije županije, cilj je doći do 5000 sušenih pršuta godišnje
Vukovarsko-srijemska (VSŽ) i Zadarska županija (ZŽ) postigle su dogovor o otvaranju Centra za preradu mesa u Ninu, a mesom za proizvodnju visokokvalitetnog proizvoda za domaća i inozemna tržišta opskrbljivat će ga uzgajivači svinja iz najistočnije županije.


Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede pročelnika Odjela za poljoprivredu i ribarstvo ZŽ-a Daniela Segarića i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrije Matića dogovoreno je kako će Zadarska županija naručiti idejnu studiju, a Vukovarsko-srijemska s 50 posto sufinancirati njezinu izradu te provesti postupak jednostavne nabave za odabir izvoditelja studije. Konačno idejno rješenje i koncept suradnje izrađuje Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.


- Ovim projektom potvrđen je nedvojbeni interes obiju županija, na koji način promišljati u razvijanju hrvatske poljoprivrede i ruralnog prostora te okupljati neorganizirane primarne proizvođače u plasiranju poljoprivrednih proizvoda. A dobro znamo kako su naši župani zagovornici spajanja "zelene" i "plave" Hrvatske – objašnjava Matić.
Gradnja pršutane

Na temelju relevantnih studija bit će donesena odluka o gradnji pršutane u jednakom suvlasničkom udjelu, s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Provest će se istraživanje tržišta prodaje, analizirati potencijalne lokacije za gradnju pršutane, njezian kapacitet te predložiti modeli korištenja i upravljanja pršutanom. Izradit će se i studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko-ekonomskom analizom i analizom izvora financiranja. Cilj je doći do proizvodnje od 5000 sušenih pršuta godišnje, što je dobro rješenje za 50-ak malih proizvođača, koji su zadovoljni tim prijedlogom.


- Uvjereni smo kako će ovakav model s lakoćom zaživjeti jer sve pretpostavke postoje. A raste i svijest potrošača o dobrom, zdravom i vrijednom zalogaju. Možemo biti samodostatni u svakom smislu te riječi - zaključuje Matić.


Planirano je da korisnici usluga pršutane budu lokalni agroturizmi i lokalni ugostitelji, koji trebaju vrhunske suhomesnate proizvode i lokalno stanovništvo za njegovu potrošnju. Grad Nin otpočetka podržava projekt, gradonačelnik Emil Ćurko ističe kako će on pomoći i slavonskim uzgajivačima svinja u plasmanu proizvoda. Istovremeno bi se omogućila dugoočekivana komercijalna proizvodnja suhomesnatog proizvoda "ninskog šokola", koji je zauzeo važno mjesto u gastronomiji zadarske regije.


Planirana je gradnja proizvodnog pogona i sušare te prezentacijskog i prodajnog mjesta na području grada Nina, u kojima bi se koristila isključivo domaća svinjetina iz najistočnije županije. U istim sušarama i pogonima građani će moći i, u skladu s važećim propisima, sušiti svoje proizvode te biti sigurni kako im je meso kontrolirano i proizvod zdravstveno ispravan. Bit će moguće proizvoditi i sušiti više suhomesnatih proizvoda od svinjetine. Naglasak se stavlja na jedinstven autohtoni gastronomski suhomesnati proizvod koji se tradicionalno proizvodi u Ninu te u susjednim mjestima i općinama.
Kvalitetna sirovina

- Iznimno mi je drago što na ovom projektu surađujemo s Vukovarsko-srijemskom županijom, ne samo zbog toga što imaju jako kvalitetno meso, koje će nam slati za preradu, nego i zato što ćemo na taj način pomoći njihovim poljoprivrednicima - ističe Ćurko.


- Na naše marketinške promidžbe delicija od crne slavonske svinje, kad smo naglasili kako je sve GMO free, antibiotik free, hormoni free te antistres-pripravci free, reakcije su bile izvanredne. Ljudi žele biti, da se malo našalim, "zdravi i debeli". Turizam na Jadranu pokazao je kako stranci s oduševljenjem jedu naše proizvode, a tomu su najskloniji Nijemci, Austrijanci, Talijani... Ti su nam kupci bliski i blizu, a na nama je da nađemo načina kako im to ponuditi – zaključuje pročelnik Andrija Matić.
Tu će veliku važnost imati zračna luka Klisa kod Osijeka jer će omogućiti brzu dostavu na bilo koje tržište u okruženju.


Marija Lešić Omerović
KOMERCIJALNA PROIZVODNJA "ŠOKOLA"
"Ninski šokol" suhomesnati je proizvod od svinjske vratine. Prvo treba od tri do sedam dana ležati u čistoj morskoj soli, zatim se stavlja u kuhano crno vino. Oblaže se potom s nekoliko mirodija, paprom, muškatnim oraščićem i klinčićem, i stavlja u posebno pripremljen ovitak i veže špagom. Nekoliko dana bude na dimu, a onda na vjetru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja, "šokol" je spreman za degustaciju. Začetci te delikatese sežu sve do 17. stoljeća, a 2003. Turistička zajednica grada Nina pokrenula je Ninsku šokolijadu.
Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora