Novosti
DZS U DVOJBI OKO 1. TRAVNJA

Potres i pandemija mogli bi odgoditi popis stanovništva
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Uskoro prijava popisivača * Posebna metodologija za raseljene u potresu

U tijeku su pripreme za najsloženije i najopsežnije statističko istraživanje te najbogatiji izvor podataka o stanovništvu neke zemlje - Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine - poručuju iz Državnog zavoda za statistiku u kojemu se trenutačno razmišlja o pomicanju datuma početka popisa (1. travnja) zbog pandemije i potresa.

Registar stanovništva
Cilj je popisa, ističe se, utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Obrasci su spremni, no kada će popis početi, 1. travnja ili mjesec dana kasnije, nema službenih informacija.

“S obzirom na pandemiju izazvanu bolešću COVID-19, u DZS-u razmišljamo o pomicanju datuma popisa, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. No, pripreme se odvijaju prema planu. Zainteresirane osobe za popisivače moći će se prijaviti putem e-prijave na internetskim stranicama DZS-a. Glavni kriteriji za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola te informatička pismenost. Prijavljene osobe trebat će ispuniti test koji sadrži pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, o informatičkoj pismenosti i demografska pitanja te na temelju postignutih bodova izradit će se rang-lista popisivača. Na popisu stanovništva bit će angažirano oko 8000 popisivača, više od tisuću kontrolora, oko 200 instruktora i 45 koordinatora te će biti angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, članovi ispostava i popisnih centara. Ukupno bi na popisu bilo angažirano više od 10.000 osoba", kažu iz DZS-a.

Zavod radi na protokolu za popisivače vezan uz pandemiju, a u planu je i provođene posebnih strategija za popisivanje stanovištva raseljenog u potresu. "Državni zavod za statistiku tijekom obuke popisivača i za vrijeme provedbe popisa 2021. postupat će sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Sudionici popisivanja dobit će adekvatne upute za postupanje i tijekom popisivanja bit će osigurana dezinfekcijska sredstva, kao i zaštitne maske. Osobe raseljene zbog prirodnih katastrofa poput potresa, koji je teško pogodio dio Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, kao i njihove stambene jedinice, popisat će se prema metodologiji za posebne slučajeve", objašnjavaju iz DZS-a.

Nakon popisa Hrvatska napokon treba dobiti i registar stanovništva koji će biti baza podataka za upravljanje zemljom, za kreiranje obrazovne, socijalne, zdravstvene i razvojne politike. Uvođenje registra stanovništva obveza je Hrvatske i prema EU-u, a koju treba ispuniti do 2022. "Ključni problemi koji se trebaju riješiti kako bi se stvorila pretpostavka za uspostavu registra stanovništva su: uspostava registra zgrada i stanova u RH koja je od primarnog značaja za uspostavu registra stanovništva. Registar zgrada i stanova je registar koji sadrži obilježja o zgradama i stanovima i ključan je za identifikaciju kućanstava, odnosno svih osoba koje žive u jednom stanu. Ključan je i uređeni pravni okvir. U RH postoji niz registara i baza podataka koji nisu metodološki usklađeni niti je usklađeno evidentiranje na razini metapodataka. Način evidentiranja i metodologija upravljanja podacima u različitim registrima nije usklađena, što otežava korištenje i obradu podataka”, kažu iz Zavoda.

Samopopisivanje
Važna novost ovogodišnjeg popisa je i novi način prikupljanja podataka putem sustava e-Građani i korištenje računala pri unosu podataka popisivača na terenu. Sustav e-Građani trenutačno aktivno koristi oko 750 tisuća građana RH, dok se njih ukupno oko milijun bar jednom prijavilo u sustav. “Za potrebe autentifikacije ispitanika u CAWI fazi popisivanja, odnosno samopopisivanja, koristit će se sustav e-Građani na način da će se prijava korisnika realizirati preko NIAS sustava. Prijava se provodi preko vjerodajnica podržanih NIAS sustavom, a to su elektronička osobna iskaznica, tokeni internetskog bankarstva odgovarajućih banaka, pametne kartice s certifikatima i slično. Ono što je bitno naglasiti kod samostalnog popisivanja jest to da će u cijelom kućanstvu biti dovoljno da samo jedna osoba bude registrirana u sustavu e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svome kućanstvu", ističe DZS. Planirano je da se u prvoj fazi popisa građani mogu sami popisati putem sustava e-Građani te da potom slijedi faza provjere i popisivanje na terenu.

Prema procjenama demografa Hrvatska trenutačno ima manje od četiri milijuna stanovnika. Prema popisu iz 2011., u Hrvatskoj je prije deset godina živjelo 4.284.889 stanovnika.

Ivana Solar
NOVČANE KAZNE
Ističe se kako su građani dužni dati točne podatke prilikom popisa stanovništva. Naime, prema Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. predviđene su prekršajne kazne za davanje netočnih i nepotpunih podataka. Tako će se kaznom od 2000 do 5000 kuna kazniti za prekršaj građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama, ili daju netočne i nepotpune podatke. Prema statistikama, u idealnim uvjetima ne popiše se u prosjeku tri posto građana.
Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren