Novosti
NEŠTO BOLJI REZULTAT DRŽAVNIH FINANCIJA ZA 2020.

Marić: Prihodi proračuna bili su za oko milijardu kuna bolji od plana
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu prema planu.

U izjavi novinarima prije sjednice Vlade, Marić je rekao kako je rashodna strana proračuna za prošlu godinu gotovo u cijelosti izvršena, odnosno, prema preliminarnim podatcima, ostalo je neizvršeno oko 200 do 300 milijuna kuna. S druge strane, prihodi su bili nešto malo bili bolji u odnosu prema planu iz rebalansa, i to za oko milijardu kuna.

Rebalansom proračuna, koji je Sabor usvojio sredinom studenoga prošle godine, u 2020. godini planirani su ukupni proračunski prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, a ukupni rashodi od 155,9 milijardi kuna. Potpredsjednik Vlade i ministar financija ponovio je kako prošla godina i same brojke što se tiče fiskusa nisu u prvom planu, već je proračun stavljen u funkciju mjera očuvanja radnih mjesta, zaštite zdravlja te okolnosti zbog potresa krajem prošle godine na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Podsjetio je, naime, da su i posljednjim preraspodjelama proračuna krajem prošle godine osigurana sredstva za zdravstvo, a iz proračunske zalihe 120 milijuna kuna interventne pomoći za potresom pogođena područja.

Marić je detaljnije pojasnio i porezni tretman donacija za potresom pogođena područja, uz podatak da je na računu Državne riznice za donacije u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" do sada prikupljeno 74,7 milijuna kuna. Ministar je pritom istaknuo kako se oslobođenje PDV-a za donacije odnosi samo na obveznike koji su u sustavu PDV-a, koji nemaju obvezu zaračunavanja i plaćanja PDV-a za donacije za Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju, a imaju pravo odbitka pretporeza.

Tako, primjerice, neka građevinska tvrtka, koja je obveznik PDV-a, za doniranje crijepa, opeke ili cementa i sl. nema obvezu zaračunavanja PDV-a za donaciju, a može odbiti pretporez za svoje ulazne račune, objašnjava Marić.

Podsjetio je i da obveznici u sustavu poreza na dobit i dohodak imaju mogućnost da im se do dva posto prošlogodišnjih prihoda odnosno primitaka prizna kao porezno priznati rashod za donacije, a sada nema tog ograničenja za donacije za potresom nastradale županije. Dakle, sve što se donira će im u smislu poreza na dobit ili poreza na dohodak (samostalne djelatnosti) biti kao takvo priznato, rekao je Marić, dodajući i kako je pojašnjeno da primateljima donacija to nije dohodak.

Ministar financija objašnjava i kako donacije iz zemalja EU-a ne podliježu oporezivanju PDV-om, a za donacije iz trećih zemalja, kao što su i neke nama susjedne zemlje, preporučuje da to ide preko naših registriranih agencija odnosno udruga, a u tom slučaju to također ne podliježe plaćanju PDV-a. Kratak materijal o poreznom tretmanu donacija za potresom pogođena područja Sisačko-moslovačke, Zagrebačke i Karlovačke županije na svojim je internetskim stranicama objavila i Porezna uprava.

Ministar Zdravko Marić istaknuo je i kako će poduzetnici koji su odlukom Stožera civilne zaštite privremeno zatvoreni - kafići, restorani, rekreativni sport, dio kasina i sl., a nakon što je ta zabrana produljena do kraja siječnja, imati pravo i na mjeru naknade dijela ili cijelog iznosa fiksnih troškova i za siječanj. H
74,7

milijuna kuna je do sada prikupljeno na računu Državne riznice za donacije u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”
Možda ste propustili...

STRANAČKE ČLANARINE KOD VELIKIH DETALJNO SU DEFINIRANE

Socijaldemokrati 36 eura, mostovci ukinuli članarinu

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

Podsjetnik za biračke odbore