Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Japan je još raznovrsniji od Južne Koreje 2009.
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Na startu Svjetskog prvenstva 2009. Južna Koreja je prilično namučila Hrvatsku. Takav scenarij danas (18 sati) treba izbjeći

Hrvatska danas u Aleksandriji započinje nastup na svom 14. svjetskom prvenstvu. Prvi suparnik je Japan s kojima smo, malo tko se toga sjeća, u zagrebačkoj Kutiji šibica odigrali prvu rukometnu utakmicu nakon samostalnosti. Rezultat je bio neriješen 23:23, a dogodilo se to točno na jučerašnji dan prije 30 godina.

Remi s Japancima danas (18 sati) u Aleksandriji definitivno bismo smatrali podbačajem. Bez obzira na dugačku rukometnu tradiciju i u bivšoj državi, rukomet je kao sport narastao od nacionalnog značenja tek od samostalnosti. Nisu nam ti početci uvijek bili lagani. Uvijek padne na pamet SP u Portugalu i poraz od Argentine.

Azijci su nas znali namučiti
Na startu nas je jednom namučila jedna azijska reprezentacija vrlo sličnih "performansi" kao današnji japanski suparnik. Na otvaranju Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj, nakon što je Spaladium Arena skandirala imena i tadašnjem i sadašnjem predsjedniku IHF-a Hassanu Moustafi, Hrvatska se sastala s Južnom Korejom. Slavili smo 27:26 golom u posljednjoj minuti Petra Metličića. Pet minuta prije kraja Korejci su vodili 25:23. Današnji Japan pod vodstvom islandskog izbornika Dagura Sigurdssona jako hvale. Gledao ih je i dosta analizirao i naš izbornik Lino Červar. Je li se taj Japan doista kvalitetom približio toj Južnoj Koreji od prije više od deset godina, koja ne samo da je na tom prvenstvu namučila domaćina nego poslije izbacila Španjolsku?

- Korejci su nas znali tih godina namučiti. Sjetite se i Atene 2004. kada su nam preokrenuli deset razlike i kada smo u završnici ipak uspjeli pobijediti. Vrlo su to dvije slične reprezentacije. Čak smatram da su Japanci malo i raznovrsniji u obrani. Imaju ideju, znaju predviđati, kradu lopte.

Sigurdsson više forsira upravo 5-1 obranu.

- Vidi se kako su imali više okupljanja. Djeluju uigranije. Velikih su problema nanijeli Egiptu. Više koriste 5-1 zonu koju je teško probiti. Druga obrana im je 6-0, koja je također pokretljiva. Brzina i pokretljivost njima je svojstvena. Imaju dobru tranziciju prema naprijed svaka naša pogreška bit će kažnjena.

Bolje će se čuti
Červar zna što napraviti kako ne bi s Japancima upali u probleme.

- Ne treba im dati da se razmašu. Mi trebamo biti ti koji trebamo nametnuti svoj ritam i našu igru. Moramo kontrolirati utakmicu. Luksuz bi bio razmišljati da će biti lako. Igrači su ih gledali, zajedno smo ih analizirali i vjerujem kako su svi svjesni da neće biti lako.

Neće biti lako igrati bez gledatelja. Červar tu vidi i neke prednosti.

- Bolje će me igrači čuti. Istina, onaj koji razumije hrvatski, znat će i što im govorim. Mislim da će se otvoriti veća mogućnost homogenizacije igrača s klupe i onih na terenu. Bolja će biti komunikacija.

Červar je za kraj poslao poruku parafrazirajući izjavu jednoga svoga igrača.

- Mali Mandić, koji je pješice išao kilometrima na treninge u Hercegovinu, najbolje je rekao: Razvijajmo timski duh, opustimo se i uživajmo. Moramo se boriti. To će onda prepoznati i navijači. Ne smijemo ih razočarati - zaključio je Červar.

Krešimir Lacković
DOSAD DVIJE POBJEDE NAD JAPANOM
Na svjetskim prvenstvima Hrvatska se dosad dvaput sastajala s Japanom. Prvi put ogledali smo se u Tunisu 2005. godine. U prvom krugu u Sfaxu Hrvatska je slavila 34:25. Međusobno smo odigrali susret i na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj 2019. Hrvatska je tada slavila 35:27 uz osam pogodaka Zlatka Horvata. Zanimljivo, Japancima će ovo biti 15. nastup na svjetskim prvenstvima, čak jedan više od Hrvatske. Jednom su bili i domaćini 1997. godine kada su naši rukometaši ostvarili i najlošiji rezultat (13. mjesto). Najbolji rezultat “samuraja” na svjetskim prvenstvima bio je onaj iz 1970. kada su zauzeli deseto mjesto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike