Crna kronika
ŠTETA 16,94 MILIJUNA KUNA

Istražni zatvor za šefa zadruge
Objavljeno 15. siječnja, 2021.
Nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima, istražni je zatvor određen 51-godišnjem upravitelju vinkovačke zadruge. On je s 49-godišnjakinjom osumnjičen da su gospodarskim malverzacijama u zadruzi, odnosno lažiranjem računa koje nisu plaćali, oštetili državni proračun za gotovo 17 milijuna kuna. Postupak se vodi i protiv zadruge.

Njih dvoje terete se da su od svibnja 2016. do 31. svibnja 2019. u Vinkovcima, prvookrivljenik kao upravitelj trećeokrivljene zadruge i direktor više trgovačkih društava i drugookrivljenica kao direktorica trgovačkog društva iz Vinkovaca, dogovorili da 49-godišnjakinja izdaje nevjerodostojnu dokumentaciju iz koje će proizlaziti da je zadruzi isporučila usluge kontrole distribucije letaka, konzultantskih usluga, usluga posredovanja, kao i usluge dostave letaka, iako stvarnog prometa neće biti i da na taj način omoguće zadruzi korištenje pretporeza. Ona je od 10. svibnja 2016. pa sve do 31. prosinca 2018. izdala ukupno 70 računa u ukupnom iznosu od oko 48.077.950 kuna s iskazanim porezom na dodanu vrijednost u iznosu od oko 9.615.590 kuna, iako su bili svjesni da će zadruga te račune koristiti za obračunavanje neosnovanog prava na pretporez. Upravitelj zadruge je te račune po primitku u poslovnim knjigama knjižio kao vjerodostojne te je nadležnoj poreznoj upravi za obračunsko razdoblje siječanj - prosinac 2017. i 2018. iskazao pravo na odbitak pretporeza. Time je oštetio državni proračun za 9.615.590 kuna.

Upravitelja zadruge također se sumnjiči da je od kraja prosinca 2016. pa sve do 31. svibnja 2019. koristio oslobođenje plaćanja PDV-a na temelju nevjerodostojnih računa izdanih od više trgovačkog društava u ukupnom iznosu računa od oko 36.654.937 kuna s odvojeno iskazanim porezom na dodanu vrijednost, koje je prethodno kao direktor navedenih trgovačkih društava izradio i po kojima je zadruga neosnovano iskazala pretporez, znajući kako u navedenom razdoblju zadruzi nisu bile isporučene nikakve usluge, kao i da nema pravo na odbitak pretporeza. Time je za zadrugu pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 7.330.987 kuna, a tolika je šteta za državni proračun.

Upravitelju zadruge određen je istražni zatvor, a nakon ispitivanja sudac je odlučio kako će se u daljnjem postupku 49-godišnjakinja braniti sa slobode. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike