Osijek
ZIMSKA IDILA NA KLIZALIŠTU

Smijeh i sreća, uz pokoju suzu nakon padanja
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
U devet grupa po maksimalno 25 osoba, svakodnevno na “Sokolu” kliže više od 200 rekreativaca

Temperature mrvicu ispod nule u kombinaciji sa školskim praznicima bez gotovo ikakvih organiziranih aktivnosti za školarce rezultirali su pravom pomamom za klizanjem na osječkom "Sokolu“, gdje je od sredine prosinca vrlo živo.

Iako se na prvi pogled ne bi reklo da je tako - zbog ograničenja na samo 25 klizača na ledu u jednom terminu zbog aktualne epidemiološke situcije. No, za razliku od proteklih godina, klizalište sada radi sedam dana u tjednu od 9 do 22 sata, pa tako preko leda ovdje, u devet grupa, dnevno prođe više od 200 rekreativaca.

Iako ove sezone na osječkom klizalištu nema klasične škole klizanja za pojedince, ni grupne za vrtićarce - predškolce gradskih vrtića, jutarnji su termini mahom popunjeni najmlađima koji u pratnji roditelja te s pomoću popularnih "pingvina“ uče prve korake na ledu. Smijeh i uzbuđenje tu se miješaju s ponekom suzom nakon padanja. Rumene se obrazi, na licima djece upornost, a kod roditelja, unatoč hladnoći, grašci znoja.

"Lena je trebala ove godine s ekipom iz vrtića ići na klizanje. O tome razgovaramo kod kuće još otkako se stariji braco prije tri godine ovdje klizao i natjecao na Maloj klizaljki. Ovo nam je treći dan, sada već puno bolje kliže, ali pingivna i dalje ne pušta“, kaže mama Kristina, koju smo s djecom zatekli na klizalištu u prijepodnevnim satima.

Na blagajni klizališta doznajemo, pak, kako djeca koja žele učiti klizati, a u tomu im roditelji ne mogu pomoći, imaju na raspolaganju mogućnost ugovaranja "jedan na jedan“ škole klizanja. No, i da se na tu opciju malo tko odlučuje. Jer, u Osijeku je, i bez privatnog trenera, klizanje i dalje skup sport. Naime, spomenuta sugrađanka Kristina po jednom terminu potroši čak 115 kuna jer za uživanciju na ledu za sebe i dvoje djece mora platiti 15 kuna po ulaznici te isto toliko za najam klizaljki. Uz to najam Lenina "pingivna“ stoji ju 25 kuna. Pomnoženo s pet dana, koliko su odlučili dolaziti - čak 575 kuna!

"Srce mi je palo u petu kada mi je žena na blagajni rekla cifru, ali, hajde, djeca ne idu na svoje sportske aktivnosti od početka prosinca, ne putujemo nikamo na snijeg ove godine, tako da nećemo bankrotirati, ali da je preskupo - jest“, zaključuje.

Klizalište smo posjetili i u večernjim satima, kada smo na ledu zatekli mahom starije osnovce i srednjoškolce, koji s obzirom na "kikače“ u jutarnjim satima, uz žmirkanje blagdanskih lampica i ritmičnu glazbu, kližu gotovo kao profesionalci. Igra se tu po ledu lovice, uče se okreti i klizanje unatrag, sklapaju prijateljstva... Nađe se tu i ozbiljnijih klizača kojima se svi dive zbog ponekog uspješnog skoka. Tu smo susreli i Jovicu, koji je, kaže, "prebacio pet banki, ali od klizanja ne odustaje".

"Nisam baš za piruete, ali mogu se ‘povijati‘ sa sinom“, dovikuje kroz smijeh.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike