Osijek
ČARI RODITELJSTVA ISKUSILI U PANDEMIJSKOJ GODINI

Ugledale svijet u lockdownu
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Zdrave i vesele, 9-mjesečna Karla i 8-mjesečna Leda, prijateljice su kao i njihove mame Ivana i Jagoda

Pohađajući vježbe za trudnice, 32-godišnja Ivana Valjak i dvije godine starija Jagoda Ringel Kovačević, sklopile su neraskidivo prijateljstvo. Nema sumnje da će i njihove kćeri, Ivanina Karla i Jagodina Leda, nastaviti tu tradiciju, no kako su rođene u vrijeme proljetnog lockdowna 2020., druženja su još limitirana. Svoje iskustvo porođaja u uvjetima lockdowna, kao i prve dojmove o majčinstvu, podijelile su za Glas Slavonije, a u jednome se obje slažu - nisu niti sanjale kolika je ljubav između majke i kćeri!


"Tata" kao poklon

- Čim sam ugledala Karlu, teško iskustvo porođaja s maskom i nošenja maske na licu u fazi kontrole disanja prije poroda ostalo je iza mene - kroz smijeh priča Ivana, dodajući kako je doista zaboravila sve pandemijske nedaće kad je tog 26. travnja donijela na svijet svoju kćerku. Danas devetomjesečna djevojčica uči puzati, voli jesti, a za svoje je roditelje pripremila pravi novogodišnji poklon. Naime, na Silvestorovo je prvi put progovorila rekavši - tata. Ivana u šali kaže kako je tu riječ bebama lakše izgovoriti nego riječi "mama”, a i suprug Ernest, dodaje, pucao je od ponosa. Sve dok malena Karla nije prvi put kušala ribu.


- Zezao se da Karla nije njegova, jer on ribu ne voli - našalila se Ivana koja zajedno sa suprugom svakoga dana otkriva nove, sve ljepše trenutke roditeljstva. Ipak, toj radosti isprva nisu mogli svjedočiti Ivanini roditelji koji žive pokraj Zagreba i koji su Karlu upoznali tek u lipnju, a potom ih je sve iznenadio i potres koji se kod Ivaninih roditelja itekako osjetio. Srećom, bez posljedica. Pohvalivši osoblje Kliničkog bolničkog centra Osijek, posebice primalju Petru Debeljak koja joj je zajedno s ostalim djelatnicima na Klinici za ginekologiju bila na usluzi i bodrila je u vrijeme kad suprug zbog koronavirusa nije mogao biti uz nju, Ivana je presretna što je rodila u gradu u koji je sa suprugom doselila 2017. godine.
Preboljeli COVID-19

I rođena Osječanka Jagoda ima samo riječi hvale za bolničko osoblje te za svoju ginekologinju Mandicu Galović koja joj je, kaže, bila svakodnevno od pomoći, jer uoči porođaja CTG pregleda nije bilo. Ušavši u 40. tjedan trudnoće Jagoda je rodila djevojčicu Ledu koja se, priznaje, isprva trebala zvati Elena.


- Suprug Dragan nije bio za ime Leda, no jedno jutro, kad sam otvorila oči, znala sam da će se ipak tako zvati. No, kakvo god joj ime nadjenuli, ona je centar našega svijeta. Danas, u dobi od osam mjeseci, još ne puže i ne hoda, šalimo se da samo sjedi, poput kraljice, a kako neprestano govori "da-da-da”, shvatili smo i da se sa svime slaže - priča naša sugovornica, dodajući kako je ipak prva suvisla Ledina riječ bila - tata, na sveopće zadovoljstvo obitelji. Neovisno o vremenskim prilikama Leda je na svježem zraku svaki dan, no u studenome, priča Jagoda, cijela je obitelj bila u izolaciji zbog COVID-19. Iako su svi razvili ne baš lake simptome, ubrzo su uspjeli sve ružno ostaviti iza sebe, pa im je svaki dan ispunjen novim otkrićima i ljepotom. Ovih je dana to hrana. Jagoda kaže kako Leda ne bira, nego sve voli papati, jednako meso i povrće, čak i ribu koju je kušala sa zadovoljstvom, dok o voćnim kašicama, dodaje mama, ne treba niti govoriti, njih obožava. Leda je djevojčica, priča majka, koja je zadovoljna svim igračkama koje joj dođu u ruku.


- Ne voli se voziti u kolicima, no nije se bunila kad smo je izveli na snijeg. Naravno, još je premalena da bi znala što je snijeg, no ona vam je dijete koje sve s mirnoćom prihvaća. Uz nju smo doista i suprug i ja vrlo smireni, jer vidimo da je zadovoljna beba i da nema nikakvih posebnih prohtjeva. Još, naravno, nije prohodala, no kad se to bude dogodilo, onda će biti veselo - kaže Jagoda kojoj je, kao i Ivani, ovo prvo dijete. Obje su djevojčice. dakako, donijele veliku sreću u svoje obitelji.
I preostalih gotovo 4000 roditelja imaju razloga za sreću. Naime, uvidom u Maticu rođenih Osijek, prošle je godine svijet ugledalo 1979 novorođenčadi, 82 bebe više nego 2019.


Marija Mihelić
PRIČA S OSMIJEHOM
OD IVANA I PETRE DO IROLA I AELLE
U TOP 3 2020. godine ženska su imena Ana, Lucija i Sara, a muška Ivan, Marko i Matej. Slijede David, Filip, Luka i Borna, a kod djevojčica najčešća imena su Petra, Tara, Ema i Nina. Neki su se odlučili za neobična imena, pa su tako rođeni Irol, Sion, Kan i Neo, a nove male sugrađanke su i Nuri, Arisa, Nia, Aella, Dior, Diara, Sansa i Ivaria.
Mlade majke Ivana i Jagoda upoznale su se na tečaju za trudnice. Rodile su u sedam dana razmaka, a danas ih veže prijateljstvo
VRTIĆ
Ivana Valjak, inače djelatnica u upravi Konzuma, kaže kako će se na posao vratiti kad Karla navrši godinu dana. Stoga ovih dana prikuplja potrebnu dokumentaciju za vrtić u koji će malena krenuti u travnju. "Najradije bih s njom ostala skroz, ali ne mogu", kaže.
BAKA I DJED
Na posao u Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri HZZ-a vraća se za nekoliko mjeseci i Ledina mama. Priznaje da će joj teško pasti odvojiti se od svoje prvorođene djevojčice, no ističe - tako mora biti. "Čuvat će ju svekar i svekrva, i bit će joj divno", kaže Jagoda.
Najčitanije iz rubrike