Crna kronika
PREVARANTI TRAŽE ŽRTVE

Mrežno druženje isisalo mu novac
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Prevaranti se na razne načine žele domoći novca žrtve. Sada su se, u doba pandemije, kada nema toliko direktnog kontakta, okrenuli društvenim mrežama, gdje su komunikacijski kanali potpuno otvoreni. Tako sada skrivenog identiteta vrebaju žrtve, a u nemalom broju slučajeva uspijevaju doći do žrtvina novca.


Jedan slučaj prijevare zabilježen je proteklih dana na širem bjelovarskom području, a krađu novca lopovu je osigurala lakomislena žrtva, u ovom slučaju 36-godišnjak. Kako je utvrđeno kriminalističkim istraživanjem, 36-godišnjak je preko jedne aplikacije koja je vezana uz društvene mreže, poslao zahtjev za prijateljstvo nepoznatoj osobi ženskog imena. Uslijedilo je nakon prihvaćanja prijateljstva dopisivanja, da bi joj, na njezino traženje, 36-godišnjak poslao svoj broj mobitela. Uslijedila je nova runda dopisivanja, pa je žrtva nešto kasnije prevarantu poslala i "kod" koji mu je preko SMS poruke dostavio teleoperator. "Kod" je dobio jer je nepoznata osoba na njegov broj mobitela otvorila aplikaciju, govoreći mu u prepisci da će im komunikacija biti još bolja. Dopisivanje se još jedno vrijeme nastavilo da bi u jednom trenutku utihnulo. Ubrzo je 36-godišnjaku bilo jasno da je postao žrtvom prijevare jer mu je prevarant s računa mobilnog telefona, koristeći se aplikacijom i dobivenim "kodom", skinuo nekoliko stotina kuna. Policija ova sučaj karaterizira kao kazneno djelo prijevare.


- Kako bi izbjegli ovakav način prijevare, ne ustupajte nepoznatim osobama podatke kao što su PIN-ovi, kodovi i slično jer prevaranti su uistinu lukavi, olako pridobiju pažnju i povjerenje žrtve koje potom iskoriste kako bi ih okrali. Nikome ne ustupajte svoje osobe podatke koji su i zakonom zaštićeni, podatke o bankovnim karticama, osobnim ispravama ili, kao u ovom slučaju, kod koji je poznat samo vlasniku i dostavljen na vlasnikov broj mobitela - poručuju građanima iz policije.
Inače, "phishing" je najčešća internetska prijevara, gdje je prevarantima glavni cilj doći do vaših povjerljivih podataka, koji prevarantima pružaju slobodan prolaz do vaših financija i identiteta. Drugi naziv za ovu prijevaru je mrežna krađa identiteta. Kako ne biste upali u zamku prijevara, najvažnija je digitalna pismenost. Čitajte o digitalnoj komunikaciji i ne nasjedajte na lakomislene poruke. M.Bugarić
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike