Osijek
"SUSJEDSKA POMOĆ" U OPĆINAMA BILJE I POPOVAC

Zaposeno čak trideset žena koje će se brinuti o 180 svojih sumještana
Objavljeno 13. siječnja, 2021.

Starima u nemoćnima u općinama Bilje i Popovac pružat će se pomoć kroz projekt "Susjedska pomoć", rečeno je na uvodnoj konferenciji tog projekta iz programa "Zaželi - faza II" u dvjema navedenim općinama. Bio je to i povod za sklapanje 30 ugovora o radu za žene koje će pomagati u projektu koji je prijavio KD "Laško" Lug s partnerom - udrugom "Maska" iz Popovca te Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Beli Manastir. Konferenciji su nazočili predsjednik Kulturnog društva "Laško" Lug Borivoj Stojanović, načelnik općine Bilje Željko Cickaj i načelnik općine Popovac Zoran Kontak.


- Korisnici usluga, kojih je šest po zaposlenoj ženi, imat će pomoć u dostavi namirnica i lijekova, plaćanju računa, ali i u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri odijevanju i svlačenju i brizi o higijeni, a imat će i pomoć u socijalnoj integraciji, podršci kroz razgovore i druženje, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Dobra je strana projekta što se postiže senzibilizacija mještana prema određenoj kategoriji susjeda. Drugi je veliki benefit što se zaposlio određen broj teže zapošljivih žena, koje će imati osiguran izvor prihoda u idućem razdoblju - kazao je Cickaj.


Stojanović objašnjava kako se projekt financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna mu je vrijednost 2,7 milijuna kuna i traje 17 mjeseci.
- Preko javnog oglasa zaposleno je 30 žena, 19 za naselja Bilje, Kopačevo, Vardarac, Lug i Kozjak, a 11 za naselja Popovac, Kneževo i Branjina, koje će pružati besplatne usluge pomoći u kući za 180 starijih i nemoćnih osoba kao krajnjih korisnika, uz osiguranu isporuku higijenskih potrepština od 50 kuna mjesečno. U završnoj smo fazi verificiranja liste starijih i nemoćnih kao krajnjih korisnika usluga pomoći u kući. Kroz projekt se žene i educiraju, pa ćemo tako imati i novih 11 slastičarki i 11 pizza-majstorica prema verificiranim programima. Zaposlenim će se ženama na supervizijskim sastancima pružiti stručna psihološka podrška radi osnaživanja, međusobnog povezivanja i podrške i pripreme zaposlenih žena za što kvalitetnije pružanje usluge krajnjim korisnicima - objasnio je Stojanović.


Darko Pejić
2,7

milijuna kuna vrijednost je projekta "Susjedska pomoć", koji će se provoditi sedamanest mjeseci

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike