Kultura
HPD “LIPA” POMAŽE OBNOVI ZGRADE GLAZBENE ŠKOLE U SISKU

U nekoliko sekundi ostali su bez svoje kuće glazbe
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Potreseni strašnim vijestima o razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” odlučili su se uključiti u kampanju Zajedno za Glazbenu, i novčanim prilogom pomoći obnovi zgrade Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku.

- Zgrada je stara 140 godina i jedna je od najljepših i najboljih koncertnih dvorana u Hrvatskoj. Vrijedan je primjerak specifične gradnje iz zadnje trećine 19. stoljeća, ima arhitektonsku, urbanističku i ambijentalnu vrijednost. A o ljepoti i izvrsnoj akustici koncertne dvorane “Lipa” je svjedočila na samostalnom cjelovečernjem koncertu održanom 26. studenoga 2004. Ovaj koncert ostao nam je u prelijepom sjećanju i nadamo se kako ćemo ga imati prigodu što prije ponoviti u obnovljenoj zgradi. Oko 360 učenika i 40 učitelja ostalo je u nekoliko sekundi bez svoje kuće glazbe i ljubavi. Želja nam je pomoći učenicima i djelatnicima škole, među kojima je i bivša članica Lipe Marijana Ivšić Kolić, da što prije obnove zgradu i nastave živjeti uz glazbu i lijepu umjetnost - napominje Valerija Fischbach, dirigentica HPD-a “Lipa".

U akciju prikupljanja novčanih sredstava najprije su se uključili maleni lipaši, odnosno članovi Dječjeg zbora HPD-a “Lipa” i njihovi roditelji, koji su u tu svrhu usmjerili sredstva od svoje mjesečne članarine. Potom je odvojen i dio sredstava Društva koje su članovi velikog mješovitog zbora “Lipe” osigurali kroz nastupe u prošloj godini, a sve zajedno već je uplaćeno na račun Škole. Uz ovaj skromni prilog žele svima pogođenima u ovom strašnom potresu mnogo snage i vjere u sretniju budućnost.

Sve koji godinama prate rad - ne samo glazbeni - jednog od najboljih hrvatskih zborova, znaju da posljednjih godina često njihove akcije imaju predznak humanosti. Prvi Božićni koncert u "svojoj" crkvi sv. Mihaela arkanđela u Tvrđi “Lipa” je održala 1993. Koncert se tradicionalno održava svake godine na Božić, a unazad 13 godina ima i humanitarnu namjenu.

- Naime, na tim se koncertima okupljaju brojni ljudi dobre volje koji s ‘lipašima‘ prikupljaju novčana sredstva za pomoć potrebitima. Tako smo se povezali s različitim udrugama i ljudima s područja Osijeka i istočne Slavonije kojima je uz uručenu financijsku pomoć možda i više značila interakcija s članovima zbora, druženje uz pjesmu i toplina izravnog kontakta koju smo ostvarili s njima - podijelila je s nama dirigentica.

Tako su upoznali članove udruga Novi dan, Moje dijete, korisnike Udruge za promicanje inkluzije, Udruge obitelji djece s autizmom DAR, Društva za pomoć retardiranim osobama Osijek, Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku, Caritasova Centra za prihvat beskućnika Osijek, Udruge gluhoslijepih grada Osijeka i OBŽ, Doma za odgoj djece i mladeži Osijek, Odjela za intenzivno liječenje djece u okviru Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek, Udruge JA kao i TI, a pomogli su i gradnju vukovarskog Vodotornja te članove potrebite obitelji Berkić iz Čepina.

- Tijekom idućih dana namjeravamo kontaktirati i članove prijateljskih stoljetnih pjevačkih društava s kojima smo imali lijepe susrete u prošlosti - HPD “Danica” Sisak i HPD “Slavulj “ Petrinja te im ponuditi svoju pomoć - zaključuje Valerija Fischbach.

Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike