Svijet
SAFARI-PARK U KALIFORNIJI

Prvi slučaj zaraze velikih majmuna koronavirusom
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Pretpostavlja se da je osam gorila, pet ženki i tri mužjaka, virusom zarazio asimptomatski član osoblja zoološkog vrta
Više gorila u safari-parku zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji zarazilo se koronavirusom, što je prvi poznati slučaj prijenosa tog virusa na velike majmune. Pretpostavlja se da je osam gorila zaraženo virusom od asimptomatskog člana osoblja unatoč poštovanju strogih protokola biološke sigurnosti u skladu sa smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.


Zoološki je vrt testirao uzorke fekalija gorila nakon što su dvije životinje počele kašljati prošle srijede. Preliminarni rezultati pokazali su prisutnost virusa samo u nekih gorila, no zato što te životinje žive zajedno službenici zoološkog vrta pretpostavljaju da je zaražena cijela skupina od pet ženki i tri mužjaka. Tri gorile trenutno pokazuju znakove bolesti, uključujući kašalj, a cijela je skupina pod nadzorom.


- Osim zagušenja i kašljanja, gorile se dobro snalaze. Skupina ostaje zajedno, ali je u karanteni - rekla je Lisa Peterson, izvršna direktorica safari-parka. Koronavirus je pronađen i u brojnih drugih vrsta divljih životinja u zatočeništvu, uključujući nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronx u New Yorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni u Španjolskoj. No gorile u San Diegu prvi su poznati slučaj infekcije potvrđene kod majmuna. Gorile su članovi obitelji velikih majmuna koja također uključuje čimpanze, orangutane i bonoboe.

Virus se također pojavio kod brojnih kućnih pasa i mačaka. Prošlog mjeseca američko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je prvi poznati slučaj koronavirusa kod životinje u divljini, i to kod nerčeva.


Hina
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana