Regija
NATALIJA BARTOŠ VUKIĆ VODI USPJEŠAN OBRT

Mašta i želja za slobodom privukli je izradi keramike
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Izrađuje čajnike, šalice, posude za cvijeće, med ili masline, soljenice, nakit...

VINKOVCI - Vinkovčanka Natalija Bartoš Vukić 2019. godine pokrenula je obrt za proizvodnju keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta i nazvala ga Atelier Ceramic Handmade Work With Love, jer upravo tako ona shvaća svoju povezanost s keramikom i izradom keramičarskih proizvoda. Za sada je jedina zaposlena, ali u budućnosti - tko zna. Odrasla je u Komletincima uz baku koja ju čuvala dok su roditelji radili u gradu. Najviše je voljela istraživati po kući i u dvorištu i, drži, to je u njoj budilo kreativnost, što je rezultiralo poslom kojim se sada bavi i koji voli.

- Kod bake se moglo sve..., igrati se dok ne padneš s nogu, promatrati mahovinu kroz bakino povećalo i diviti se šarenom pijetlovom repu, pokupiti jaja, zavirivati u bakin ormar s koncima, vunom i ostalim materijalom potrebnim za ručni rad, pokušavati vesti, jesti s nogu da ne gubiš vrijeme za igru... Sloboda i primamljiv materijal iz ormara bili su mi poticaj za kreativno istraživanje. U osnovnoj školi imala sam učiteljicu iz likovnog koja je znala potaknuti dječju maštu i slobodno izražavanje, pa sam uz učenje uvijek nešto stvarala rukama. Po struci sam profesorica predškolskog odgoja, pa iz tog kuta mogu reći da su za poticanje kreativnost potrebne osobe, njihova ljubav i nenametljivo poticanje. S keramikom, odnosno modeliranjem gline, susrela sam se u vrijeme studija u Zagrebu i završila tečaj keramike u Likovnom centru na Jabuci. Usporedo sa školovanjem pohađala sam radionice za keramiku u Zagrebu i Pragu. Godine 2006. u Vinkovcima sam osnovala udrugu Škrinjica, gdje sam volonterski poučavala lončarenje i umijeće izrade keramike - priča Natalija. Nije imala stalnog posla u struci i odlučila je pokrenuti vlastiti obrt gdje će izrađivati predmete od keramike i poučavati druge. Projekt je dobio zeleno svjetlo komisije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i početni kapital za otvaranje obrta i kupnju strojeva.

- Sada plivam kao jedini zaposlenik u svojim obrtničkim vodama, gdje mi je ona ranije spomenuta kreativnost u ovom COVID vremenu jako dobro došla. Izrađujem posude za cvijeće, podmetače za sapune, posude za med, posude za masline, soljenice, zdjele za voće, nakit, ukrase za jelku, suvenire s tradicijskim motivima, elemente za mozaik, zahvalnice za mladence... Nekada u dogovoru s naručiteljem osmislim proizvod ili suvenir za Turističku zajednicu, za restorane, kafiće. Nakon godine istraživanja tržišta, sada krećem s brendom čajnika i setova s šalicama, što i najviše volim izrađivati. Radim s crvenom i bijelom glinom, prvo je modeliram ili lončarim, pustim da se prirodno osuši, retuširam ili tokarim. Nakon toga ide na prvo paljenje. Temperatura se treba postupno dizati, a nakon paljenja na 950 ili 1100 Celzijevih stupnjeva hladiti. Slijedi glaziranje, bojenje i ponovno paljenje da bih dobila uporabni finalni proizvod s caklinom. To posljednje otvaranje peći uvijek je slatko iščekivanje, ponekad iznenađenje. Samo nekoliko stupnjeva više ili manje, peć koja se brže ili sporije hladi, čini razliku na glazuri finalnog proizvoda - pojašnjava Natalija Bartoš Vukić.

Miroslav Flego

Uči djecu lončarstvu
Svoje proizvode prodaje na prigodnom sajmovima, a mogu se naći i na Osječkom sajmu antikviteta, no zbog pandemije više prodaje preko web-shopa. Rado se odazove na razne događaje, poput Akademije blata u Karancu, Zemlje bez granica u Osijeku, gdje prezentira i poučava lončarenje. Surađuje i s knjižnicama, školama i vrtićima, gdje vodi radionice za djecu i odrasle.

- Manja davanja na porez, a time više novca za usavršavanje u Pragu te potpora za dovršenje većega ateljea, bila bi mi velika olakšica u poslovanju. Tada bih mogla primati turiste na putu do arheološkog nalazišta Sopot, da svrate do našeg Ateliera Ceramic, zavrte lončarsko kolo i sami izrade suvenir iz Vinkovaca. Rado ću im ispričati kako su Vinkovci od davnina lončarski kraj, ali i raj - kaže Natalija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike