Svijet
SLOVENSKI PARLAMENT

Potpora suradnji s Hrvatskom i Italijom
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar kazao je u ponedjeljak da je zadovoljan potporom koju je dobio u parlamentu za aktivnosti vlade vezane uz proglašenje hrvatskog i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

Zastupnicima sam predstavio pozadinu događanja i sve opcije koje ima Slovenija nakon najave Italije i Hrvatske da će proglasiti gospodarski pojas u Jadranu, kazao je Logar nakon sjednice odbora za vanjsku politiku.

Slovenski je šef diplomacije kazao da je zadovoljan dosadašnjom trilateralnom suradnjom s Italijom i Hrvatskom u vezi s proglašenjem isključivih gospodarskih pojasa, nakon što su one u te razgovore uključile Sloveniju. O tome su 19. prosinca u Trstu razgovarali ministri vanjskih poslova svih triju država, te je uspostavljena platforma za suradnju na političkoj i ekspertnoj razini, dodao je Logar. U bliskoj će se budućnosti u Rimu održati novi trilateralni talijansko-hrvatski sastanak na ekspertnoj razini, kazao je Logar, odbijajući kritike kako se vlada trebala protiviti proglašenju hrvatskog pojasa dok Zagreb ne pristane na implementaciju arbitražnog rješenja o granici koju Hrvatska zbog kompromitiranog arbitražnog postupka odbija i nudi bilateralno traženje rješenja za granicu na moru. Slovenija je uključivanjem u razgovore s Italijom i Hrvatskom samo dobila, kazao je, dodavši da je Jadran područje koje spaja, a ne dijeli. "Ovako za zajedničkim stolom rješavamo dileme koje su otvorene za sve jer se već zbog morskih struja onečišćenje mora iz jedne države može proširiti na sve ostale, a uspostavljenim trijalogom onda rješavamo pitanja i odgovornost za takve potencijalne situacije", kazao je Logar. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike