Svijet
DEMOKRATI RUŠE DONALDA TRUMPA

Pokrenut drugi pokušaj opoziva
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Demokrati u američkom Kongresu započeli su u ponedjeljak drugi pokušaj rušenja predsjednika Donalda Trumpa s vlasti, iznijevši prijedlog rezolucije kojim traže njegov opoziv zbog poticanja na pobunu nakon što su njegove pristaše prošli tjedan napali Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi. Zastupnički dom trebao bi o tome raspravljati već u srijedu. Bude li prijedlog usvojen, Trump bi postao jedini predsjednik u američkoj povijesti koji je dva puta opozvan u donjem domu parlamenta.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, mnogi demokrati i manji broj republikanaca smatraju da se republikanskom predsjedniku ne bi smjelo dopustiti da do kraja odsluži svoj mandat, koji završava 20. siječnja. "Štiteći naš Ustav i našu demokraciju, djelovat ćemo žurno, jer je ovaj predsjednik izravna prijetnja oboma", poručila je Pelosi.

Republikanci su ranije blokirali prijedlog da se odmah razmotri rezoluciju kojom se potpredsjednika Mikea Pencea poziva da aktivira 25. amandman Ustava kako bi s vlasti uklonio predsjednika koji više nije sposoban za dužnost, a koji do sada nikada nije bio korišten. Donji dom trebao bi u utorak glasati o rezoluciji kojom se poziva na aktivaciju 25. amandmana.

Deseci ljudi koji su napali policajce, krali računala i razbijali prozore na Kapitolu uhićeni su zbog sudjelovanja u nasilju i otvoreno je 25 istraga zbog domaćeg terorizma. Trump je nakon napada objavio videoporuku u kojoj je pomirljivo potvrdio da će nova administracija preuzeti dužnost 20. siječnja, ali se nije pojavio u javnosti. Twitter i Facebook suspendirali su mu profile zbog rizika od poticanja na nasilje.

Jim McGovern, predsjednik Odbora za poslovnik Zastupničkog doma, vjeruje da će prijedlog opoziva biti usvojen. "Ono što je predsjednik učinio bilo je beskrupulozno i on mora odgovarati", rekao je za CNN. H
Zastupnički dom trebao bi o prijedlogu opoziva raspravljati već u srijedu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana