Regija
SPORAZUM RADI ZAJEDNIČKE PROMOCIJE

U Baranji se udružile tri turističke zajednice
Objavljeno 12. siječnja, 2021.
Program je nazvan ‘’Baranja u četiri godišnja doba’’, a naglasak će biti na baranjskoj eno i gastronomskoj te ostaloj ponudi
BELI MANASTIR/BILJE

Renata Forjan, direktorica TZO-a Bilje - Kopački rit, Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje i Stipan Šašlin, predsjednik TZO-a Draž, potpisali su Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica s područja Baranje.

Specifičnosti
Osnovni cilj ove neformalne skupine zajedničko je provođenje jedne ili više aktivnosti usmjerenih k razvijanju turističkih proizvoda i promociji destinacije, a utvrđenih programom ili projektom. Koordinator je TZO Bilje - Kopački rit, odnosno direktorica Forjan.

- Cilj nam je zajednička promocija cijele Baranje, a program smo nazvali "Baranja u četiri godišnja doba". Pod pojmom promocija Baranje podrazumijeva se enogastronomija, ali i sve drugo što Baranja može ponuditi potencijalnim gostima, primjerice prirodne ljepote - objašnjava Forjan, nastavljajući kako svaki dio Baranje ima nešto specifično što će objediniti. Njezin istok i sjeveroistok poznat je po vinima, u općini Bilje je Kopački rit, gastronomija je više-manje zajednička, ali se u mikrolokacijama može kušati nešto što u drugima nije uobičajeno i slično.

- Od svega želimo napraviti zajednički proizvod i dobro ga brendirati, a naglasak je na onome u čemu smo jaki, a to je sigurno enogastronomija. Nadalje, svako godišnje doba specifično je na svoj način, pa ćemo u svakom organizirati poneku aktivnost, edukacijske radionice i druge sadržaje. Isto tako, Baranju planiramo promovirati, između ostaloga, odlazeći u neke druge krajeve Hrvatske i inozemstva, sve kako bismo u nju privukli još više gostiju - priča Forjan. Najavljuje i još bolju suradnju s Ugostiteljsko-turističkom školom te Udrugom ugostitelja i slastičara Osječko-baranjske županije kako bi baranjska specifična jela predstavili na nešto drugačiji način, odnosno pripremali ih od autohtonih sirovina u modernijem obliku.

Više od države
Slično priča i Perkušić, ističući kako neformalno udruživanje ne znači gašenje postojećih turističkih zajednica koje će i nadalje provoditi svoje dosadašnje aktivnosti te organizirati manifestacije, svaka na svom području.

- Baranja je odlična i perspektivna turistička destinacija, ali čini mi se da je mala za postojanje tri turističke zajednice. No, o tome ne odlučujemo mi. Bit priče je da Baranju zajednički promoviramo i vjerujem u uspjeh. Već dvije-tri godine odlično surađujemo, ne preklapaju nam se manifestacije, a prošle su se godine TZ Baranje i TZO Bilje zajedničkim snagama javili na natječaj koji je rezultirao primitkom nove opreme (šatori, pagode, klupe…, nap.a.), koju ćemo zajednički i koristiti - kaže Perkušić, napominjući kako očekuje i više novca iz državnog budžeta koji će biti upotrijebljen upravo za zajedničku promociju turističkog proizvoda zvanog - Baranja. Financiranje rada postojećih TZ-ova ostaje po starom, dakle od boravišnih pristojbi, članarina i novca jedinice lokalne samouprave.

U ovom trenutku u baranjskim TZ-ovima radi troje ‘‘profi‘‘ djelatnika.

Ivica Getto
Udruživanje je zaživjelo diljem Hrvatske
Formalno i neformalno (projektno, odnosno sporazumno, kako su se udružile baranjske turističke zajednice), udruživanje turističkih zajednica već je zaživjelo diljem Republike Hrvatske. Inicijator je bilo Ministarstvo turizma i sporta RH radi zajedničkog upravljanja razvojem svojih turističkih proizvoda i promoviranja destinacije na temelju Zakona o turističkim zajednicama. Sporazumom se ne stječe pravna osobnost. Udružile su se i slavonske županijske turističke zajednice, odnosno TZ grada Đakova s jedinicama lokalne samouprave na području Đakovštine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike