Osijek
UDRUGA KRŠĆANSKIH INTELEKTUALACA

O kršćanskim temama iz studija u Vikarijatu
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Udruga katoličkih intelektualaca iz Osijeka pokrenula je niz emisija razgovornog tipa, dostupnih na YouTubeu pod nazivom "UKI podcast". UKI je kratica ove udruge, a engleska riječ podcast uobičajena je tuđica kojom se označava neka emisija načinjena u digitalnom formatu i kako takva ponuđena krajnjim korisnicima na internetu.

Emisija je zamišljena kao razgovor koji predsjednica ove udruge i sveučilišna profesorica Ružica Pšihistal vodi s nekim od pozvanih gostiju. Do sada je objavljeno pet emisija, a sugovornici prof. dr. sc. Ružice Pšihistal bili su doc. dr. sc. Davor Vuković, svećenik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, mladi svećenik vlč. Blaž Jokić, informatički poduzetnik Matija Kopić, doktor teologije o. Arkadiusz Krasicki i grkokatolički svećenik i župnik Župe Pokrova Presvete Bogorodice iz Petrovaca kod Vukovara mr. sc. o. Vladimir Sedlak. Ova emisija snima se u prostorijama Udruge katoličkih intelektualaca u zgradi Vikarijata.

- Potaknuti trenutačnom epidemiološkom situacijom i činjenicom da nismo u mogućnosti organizirati događaje u javnosti kao što smo to do sada običavali, odlučili smo i mi pokrenuti svoj podcast. Želja nam je razmatrati aktualne teme u kršćanskom ključu - rekla nam je Pšihistal.

U četvrtoj emisiji gost je bio grkokatolički svećenik i intelektualac široke naobrazbe mr. sc. o. Vladimir Sedlak, koji je studirao u Đakovu i Rimu. Sedlak je u emisiji pod naslovom "Nitko nam ne može ukrasti Božić" istaknuo važnost govora o tom kršćanskom blagdanu, naročito u okolnostima u kojima potrošačko društva uporno diktira svoj materijalistički narativ. Kako nam je sam rekao, njegova župa pretrpjela je veliku traumu tijekom Domovinskog rata, a s 1400 župljana 1990. pala je na sadašnjih 800.

No to ne umanjuje radost života u zajednici koja pokušava živjeti puninom kršćanskog života. D.C.
Najčitanije iz rubrike